Waarom is Champix niet meer leverbaar? - Medipro | Stoppen met Roken
Nieuws
Uitgedrukte sigaret en Champix pillen

Waarom is Champix niet meer leverbaar?

Vaak wordt ter ondersteuning bij het stoppen met roken gebruik gemaakt van nicotinevervangers en/of medicijnen. Eén van de meest gebruikte medicijnen om te stoppen met roken is Champix. Veel mensen zijn door dit medicijn succesvol gestopt met roken. Champix is helaas al enige tijd niet leverbaar. Hieronder vertellen wij u er meer over.

Wat is Champix?

Champix is een nicotinevrij geneesmiddel dat u kan helpen bij het stoppen met roken. De werkzame stof in Champix is varenciline. Deze stof hecht zich aan de nicotinereceptoren in de hersenen. Dit heeft als effect dat deze receptoren al ‘vol’ zitten waardoor de sigaret geen kick meer geeft. Daarnaast stimuleert Champix, net als nicotine, de afgifte van dopamine.

 Waarom is Champix niet meer leverbaar?

Champix is momenteel niet meer leverbaar door een probleem bij de fabrikant Pfizer. De firma Pfizer heeft alle batches Champix teruggeroepen en de productie gestopt, omdat is vastgesteld dat dit midel een te grote hoeveelheid nitrosamine bevat. Deze stof kan kankerverwekkend zijn voor mensen. Voor de patiënten die het nu gebruiken is voor zover bekend geen direct risico. Op dit moment is er geen zicht op hoe lang dit probleem bij de fabrikant nog zal aanhouden.

Alternatieven

Er zijn verschillende middelen beschikbaar die u kunt gebruiken als alternatief voor Champix. In plaats van stoppen met roken medicijnen, kunt u ook nicotinevervangende middelen gebruiken, zoals pleisters, kauwgom of zuigtabletten. Als u begeleid wordt door een stoppen met roken coach worden medicijnen en nicotinevervangers vergoed door uw verzekeraar. Uw coach kijkt altijd mee welk hulpmiddel het meest geschikt is voor u. Daarnaast moet medicatie altijd voorgeschreven worden door een arts.

Wilt u stoppen?

Medipro biedt verschillende vormen van coaching om u te begeleiden bij het stoppen. U kunt kiezen voor persoonlijketelefonische of videocoaching. Dit traject, inclusief eventuele hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via onze website, of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 13-04-2022
Delen: