Nieuws
Uitgedrukte sigaret en Champix pillen

Waarom is Champix niet meer leverbaar?

Om ontwenningsverschijnselen na het stoppen met roken te verminderen kunnen medicijnen ingezet worden. Eén van de meest gebruikte Stoppen met Roken medicijnen is Champix. Veel mensen zijn door dit medicijn succesvol gestopt met roken. Champix is helaas al enige tijd niet leverbaar. Hieronder vertellen wij u er meer over.

Wat is Champix?

Champix is een nicotinevrij geneesmiddel dat u kan helpen bij het stoppen met roken. De werkzame stof in Champix is varenciline. Deze stof hecht zich aan de nicotinereceptoren in de hersenen. Dit heeft als effect dat deze receptoren al ‘vol’ zitten waardoor de sigaret geen kick meer geeft. Daarnaast stimuleert Champix, net als nicotine, de afgifte van dopamine.

 Waarom is Champix niet meer leverbaar?

Champix is momenteel niet meer leverbaar, omdat in 2021 werd vastgesteld dat er kankerverwekkende stoffen vrijkwamen tijdens het productieproces. Op dit moment is het niet duidelijk of dit probleem opgelost kan worden en of Champix weer geleverd gaat worden. 

Alternatieven

Gelukkig bestaan er ook andere hulpmiddelen om de ontwenningsverschijnselen na het stoppen met roken te verminderen, zoals de medicijnen Zyban en Nortrilen. Stoppen met Roken medicatie moet altijd voorgeschreven worden door een arts. In plaats van medicijnen, kunt u ook nicotinevervangende middelen gebruiken, zoals pleisters, kauwgom of zuigtabletten. Als u begeleid wordt door een stoppen met roken coach worden medicijnen en nicotinevervangers vergoed door uw verzekeraar. Uw coach kijkt altijd mee welk hulpmiddel het meest geschikt is voor u. 

Wilt u stoppen?

Medipro biedt verschillende vormen van coaching om u te begeleiden bij het stoppen. U kunt kiezen voor persoonlijketelefonische of videocoaching. Dit traject, inclusief eventuele hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via onze website, of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 13-04-2022
Delen: