Nieuws
voordelen stoppen roken

De effecten van stoppen met roken

Roken heeft negatieve gevolgen voor uw lichaam en gezondheid. Maar wat gebeurt er als u stopt met roken na een jarenlange verslaving? Stoppen met roken heeft direct effect op het lichaam, ook als u lang en veel gerookt heeft. Het biedt voordelen om te stoppen voor bijvoorbeeld conditie, uiterlijk en voor uw portemonnee. Maar wat zijn precies de effecten van stoppen met roken op het herstel van het lichaam?

Voordelige effecten

Roken is schadelijk voor het lichaam. Het stoppen met roken biedt dan ook meteen voordelen. Na 48 uur is de nicotine uit het lichaam. Na een paar dagen gaat ademhalen weer makkelijker en het energieniveau neemt toe. Wanneer alle schadelijke stoffen uit het lichaam zijn verdwenen, is niet precies te zeggen. Wat wel bekend is, is dat het lichaam redelijk snel herstelt en gezonder wordt.

Naast de genoemde voordelen op de korte termijn zijn er ook voordelen op langere termijn. Roken vergroot de kans op allerlei ziektes en kwalen. De kans hierop neemt af vanaf het moment dat u stopt met roken. Hieronder is een overzicht te zien van een aantal voordelen op de korte en lange termijn.

voordelen stoppen met roken

Afkickverschijnselen

Naast voordelen kan stoppen met roken ook tijdelijk negatieve effecten hebben. Het lichaam is verslaafd geraakt aan de stoffen in een sigaret en aan de gewoonte van het roken. Door daar ineens mee te stoppen kunnen afkickverschijnselen ontstaan, bijvoorbeeld onrust, gespannenheid, slecht slapen, slechte concentratie, toegenomen eetlust en snelle wisselingen in lichaamstemperatuur.

Wanneer de ontwenningsverschijnselen het ergste zijn, is niet precies te zeggen. Meestal zijn de tweede en derde dag de ergste dagen. Maar ook daarna kan er nog een erg moeilijke dag tussen zitten. Na een paar weken zijn de lichamelijke ontwenningsverschijnselen meestal over. Het kan dan af en toe nog steeds lastig blijven. De geestelijke verslaving kan langer duren en voor moeilijke momenten zorgen.

Tot slot

Stoppen met roken biedt dus voordelen, maar het kan ook lastig zijn om het vol te houden. Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching aan mensen die willen stoppen met roken. Heeft u vragen over stoppen met roken of wilt u meer weten over Medipro? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bel 088-7867799.

Gepubliceerd op: 31-01-2020
Delen: