Nieuws
elektrische of normale sigaret

E-sigaret – Wat is er tot nu toe bekend over de gevolgen?

De e-sigaret: er is de laatste tijd veel over te doen geweest. Het werd gezien als een alternatief voor het roken van gewone sigaretten, maar met minder schadelijke gevolgen. Het werd daarom soms ook aangeraden als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Later bleek het toch minder mooi dan het in eerste instantie leek, want de e-sigaret zou toch schadelijker zijn dan verwacht. Maar wat is hier tot nu toe eigenlijk over bekend?

Onderzoek naar de e-sigaret

E-sigaretten bestaan nog niet zo heel lang, dus er is nog niet zoveel over bekend als over de gevolgen van gewone sigaretten. Langzamerhand wordt echter wel steeds duidelijker dat het schadelijker zou zijn dan eerder werd gedacht. Recentelijke onderzoeksresultaten van het Trimbos-instituut laten dit zien. Bij het onderzoek is naar meerdere wetenschappelijke studies over e-sigaretten gekeken. Het onderzoek kan dus gezien worden als een samenvatting van wetenschappelijke studies van de afgelopen jaren. Daaruit bleken een aantal belangrijke punten:

  • Schadelijkheid e-sigaret
    De e-sigaret lijkt al met al schadelijker te zijn dan verwacht. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret slecht is voor de longen en hart en vaten. Ook zijn er aanwijzingen dat e-sigaretten het risico op kanker en hart- en vaatziekten vergroten. Dit is alleen allemaal nog niet bewezen. Dat komt omdat het lang duurt voordat dergelijke ziektes tot uiting kunnen komen. E-sigaretten zijn nog niet lang genoeg op de markt om daar nu al duidelijke onderzoeksresultaten over te hebben.
  • E-sigaret vs gewone sigaret
    Indien er volledig wordt overgestapt op het roken van e-sigaretten in plaats van gewone sigaretten, dan lijkt het erop dat dit minder schadelijk is dan het roken van gewone sigaretten. Echter, vaak wordt er niet volledig overgestapt, maar blijven rokers zowel e-sigaretten als gewone sigaretten roken. Er worden dan twee schadelijke gewoontes gecombineerd. Er zijn aanwijzingen dat deze combinatie juist nóg schadelijker is dan enkel een van beide rookvarianten.
  • Gebruik e-sigaret door jongeren
    Het roken van e-sigaretten is voor jongeren laagdrempeliger dan het beginnen met gewone sigaretten. E-sigaretten zijn er in heel veel smaken en dit maakt het interessant om uit te proberen. Bovendien kunnen de smaakjes het idee geven dat het niet schadelijk is, fruitsmaken lijken gevoelsmatig namelijk geen kwaad te kunnen. Maar vaak zit hier ook nicotine in. Op deze manier raken jongeren dan verslaafd aan nicotine én de gewoonte van het roken. Ze gaan dan daarna ook gewone sigaretten roken.

Twee groepen gebruikers van de e-sigaret

Grofweg kunnen er twee groepen gebruikers worden onderscheiden: rokers die met de e-sigaret willen stoppen, en jongeren die beginnen met de e-sigaret. Voor rokers kan een e-sigaret gebruikt worden als tussenstap om te stoppen met roken. In sommige gevallen is dit ook succesvol. Echter wordt deze methode door het Trimbos niet aangeraden. De exacte gevolgen zijn nog onbekend en andere methodes zijn sowieso niet schadelijk, namelijk gedragsmatige ondersteuning, eventueel in combinatie met hulpmiddelen. Bovendien blijven veel mensen die stoppen met de e-sigaret daarnaast ook gewoon roken, dus wordt er niet definitief gestopt. Het kán dus helpen, maar is niet de meest effectieve stopmethode.

Een tweede grote groep gebruikers van de e-sigaret zijn jongeren. Deze groep gebruikt de e-sigaret meestal niet om te stoppen, maar juist als opstapje waarna ze uiteindelijk normale sigaretten gaan roken. Of het gebruik van e-sigaretten als zorgwekkend wordt gezien hangt daarom ook af van de reden van het gebruik: voor sommige mensen helpt het om te stoppen met roken, maar voor anderen zorgt het er juist voor dat ze ermee beginnen. De zorgen van het Trimbos-instituut liggen dan ook vooral bij het gebruik van e-sigaretten door jongeren.

Onderzoek in Amerika

In Amerika werd beweerd dat er zelfs mensen waren overleden door het gebruik van e-sigaretten. Dit lijkt echter niet te gelden voor het gebruik van e-sigaretten in Nederland. In Amerika was er namelijk een vloeistof beschikbaar voor e-sigaretten die ernstige longschade kon veroorzaken. Deze stof en dergelijke consequenties zijn in Nederland niet gezien. Deze consequenties lijken dus een gevolg te zijn van die specifieke vloeistof, en niet van het gebruik van de e-sigaret zelf.

Wat zijn de consequenties van dit onderzoek?

Ondanks dat er steeds meer bekend is over de gevolgen, is er nog steeds niet genoeg onderzoek om de precieze gevolgen van de e-sigaret te kunnen inschatten. Hoeveel en welke schade het op lange termijn kan aanrichten is simpelweg niet bekend omdat het nog niet onderzocht kan worden. Naar aanleiding van de huidige onderzoeksresultaten is het advies van het Trimbos-instituut wel dat e-sigaretten door de overheid afgeraden zullen worden. Wat hiermee gedaan zal worden, is nog niet bekend. Mogelijk zal er nagedacht kunnen worden over het beperken van de vele smaken van e-sigaretten.

Stoppen met roken?

Indien u wilt stoppen met roken, kunt u bij Medipro terecht voor persoonlijke en telefonische coaching. Ook als u wilt stoppen met een e-sigaret kunt u bij ons terecht. Het begeleidingstraject bij Medipro wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Voor meer informatie en advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 14-05-2020
Delen: