Nieuws
Illustratie van schone en zwarte longen

Herstel van de longen na het stoppen met roken

Roken veroorzaakt schade aan de longen. U heeft ongetwijfeld weleens een pakje sigaretten in uw handen gehad waar een afbeelding van zwarte longen op te zien was. Dit soort afbeeldingen op sigarettenpakjes wordt gebruikt om rokers af te schrikken en ervan te weerhouden om te beginnen met roken. Maar zien rokerslongen er dan echt zo uit? En hoe komt dit? In dit artikel leggen wij u uit wat roken met uw longen doet en hoe deze zich herstellen als u stopt met roken.

Waarom worden de longen zwart?

Tabaksrook bevat teer. Als u rook inademt, hoopt het teer zich op in de longen. Hierdoor ontstaat de zwarte kleur in de longen. Doordat de trilhaartjes in de longen beschadigen, wordt het lastiger voor de longen om zichzelf te reinigen. Natuurlijk worden uw longen niet meteen zwart als u een sigaret opsteekt. Hoe snel dit proces gaat is afhankelijk van het aantal jaren dat u al rookt en de hoeveelheid die u rookt.

Kunnen uw longen zich herstellen als u stopt met roken?

Ja, de longen zijn in staat om zichzelf te herstellen als u stopt met roken. Vroeger werd gedacht dat de schade die het roken aan de longen veroorzaakt, zichtbaar blijft na het stoppen. Recentelijk bleek echter dat de longen beter in staat zijn om zich te herstellen dan oorspronkelijk werd gedacht. Hoewel veel longcellen beschadigd raken door het roken, blijven er altijd gezonde longcellen achter. Deze gezonde cellen vermenigvuldigen zich en vervangen de beschadigde longcellen. Zo worden de beschadigde longcellen na verloop van tijd opgeruimd.

Wat merkt u ervan als uw longen weer schoon zijn?

24 uur na uw laatste sigaret beginnen uw longen aan een grote schoonmaak. U begint dan meer te hoesten, waardoor het vuil dat zich in de longen heeft opgehoopt naar buiten wordt gewerkt. Verder merkt u ongeveer 3 dagen na uw laatste sigaret dat u makkelijker gaat ademhalen. De longfunctie kan binnen een paar maanden tot zo’n 30% verbeteren. Bovendien zullen de longen weer in staat zijn om zichzelf schoon te houden. Tenslotte neemt de kans om longkanker te krijgen aanzienlijk af. 

Wilt u stoppen?

Stoppen met roken biedt veel gezondheidsvoordelen. Professionele begeleiding kan de kans op een succesvolle stoppoging aanzienlijk verhogen. Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching bij het stoppen met roken, eventueel in combinatie met hulpmiddelen. Het begeleidingstraject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contant met ons opnemen via onze website of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 20-05-2021
Delen: