Nieuws
Infographic van het herstel van het lichaam na stoppen met roken

Herstel van het lichaam na stoppen met roken

Er wordt vaak stilgestaan bij de negatieve gevolgen van roken. Maar laten we het eens benaderen vanuit een optimistisch oogpunt! Het lichaam kan de ontstane schade namelijk weer herstellen na het stoppen met roken. Dit betekent niet dat álle schade altijd ongedaan gemaakt kan worden, maar het betekent wel dat er heel veel gezondheidswinst te behalen valt. Wij leggen aan u uit hoe het lichaam zich herstelt na het stoppen met roken.

Herstel van de longen

Bij rookschade wordt vaak als eerste aan de longen gedacht. De longen van een roker krijgen het namelijk zwaar te verduren. Gelukkig hebben de longen ook het vermogen om zichzelf schoon te maken. Al 24 uur na de laatste sigaret beginnen de longen aan een grote schoonmaak. In eerste instantie gaat u hierdoor meer hoesten. Al het vuil dat zich in de longen had opgehoopt, wordt naar buiten gewerkt. Daarna begint het herstel. De gezonde longcellen beginnen zich te vermenigvuldigen en vervangen de beschadigde longcellen.

Hart en vaten

Hoe langer u gestopt bent met roken, hoe kleiner het risico op hart- en vaatziekten. Roken is de belangrijkste vermijdbare risicofactor bij hart- en vaatziekten. Bovendien is de kans op een goed herstel na bijvoorbeeld een hartinfarct een heel stuk groter als u niet rookt. Het eerste effect voor hart en vaten is al heel snel merkbaar. Al na 20 minuten dalen namelijk de bloeddruk en hartslag.

Betere conditie

Door het herstel van uw lichaam wordt uw conditie al gauw beter en kunt u weer makkelijker ademhalen. U zult minder last hebben van piepen en benauwdheid. Ook zult u zich in het algemeen fitter voelen en meer energie hebben. Dit kan zelfs uw gehele gemoedstoestand positief beïnvloeden.

Herstel uiterlijk

Dat uw lichaam zich herstelt zal ook duidelijk van de buitenkant te zien zijn. Door de zuurstoftoevoer en de verbeterde bloedvoorziening gaat de huid er mooier en gezonder uitzien. Ook uw haar zal weer voller worden. Zelfs uw tanden en nagels hebben weer de gelegenheid om te herstellen en gaan er gezonder uit zien. 

Stoppen met roken

Denkt u nu na dit te hebben gelezen ‘ik stop ermee’? Daar kunnen wij u bij helpen. Stoppen met roken is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Professionele begeleiding kan de kans op een succesvolle stoppoging aanzienlijk verhogen. Medipro biedt persoonlijke, telefonische en videocoaching bij het stoppen met roken, eventueel in combinatie met hulpmiddelen. Het begeleidingstraject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website of door te bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 14-06-2023
Delen: