Herstel van het lichaam na stoppen met roken | Medipro
Nieuws
herstel lichaam na stoppen met roken

Herstel van het lichaam na stoppen met roken

Roken levert schade op aan het lichaam. Het positieve nieuws is gelukkig, dat stoppen met roken het lichaam de kans geeft om ontstane schade weer te kunnen herstellen. Dit betekent niet dat alle schade altijd ongedaan gemaakt kan worden, maar wel dat er heel veel gezondheidswinst te behalen is door te stoppen met roken. Wij leggen aan u uit hoe het lichaam zich herstelt na het stoppen met roken.

Herstel lichamelijke gezondheid

De eerste organen waar vaak aan gedacht wordt bij rookschade zijn de longen. Al snel na het stoppen met roken zijn er voordelen voor de longen. Vanaf ongeveer 24 uur beginnen uw longen aan een schoonmaak, waardoor u in eerste instantie meer kunt gaan hoesten. Dit wordt na verloop van tijd beter en na een paar weken tot een paar maanden verbetert de longfunctie. Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken. Deze gezonde cellen kunnen dan bijdragen aan het herstel van de beschadigde longcellen door zich te vermenigvuldigen en de beschadigde cellen te vervangen.

Ook voor het hart en de vaten in uw lichaam is er kans voor herstel na het stoppen. Hoe langer u gestopt bent met roken, hoe kleiner het risico op hart- en vaatziekten. Een risico blijft natuurlijk altijd bestaan, ook bij niet-rokers, maar roken is de belangrijkste vermijdbare risicofactor bij hart- en vaatziekten. Bovendien is de kans op een goed herstel na bijvoorbeeld een hartinfarct groter als u niet rookt. Het eerste effect voor hart en vaten is al heel snel merkbaar. Al na 20 minuten dalen namelijk de bloeddruk en hartslag.

De gezondheidswinst voor uw lichaam is natuurlijk heel fijn, en hier zult u los van het verminderde risico op ziektes nog meer voordelen van ervaren. U kunt door het herstel namelijk makkelijker ademhalen en uw conditie kan hierdoor ook weer vooruit gaan. Hierdoor zult u zich in het algemeen fitter voelen en meer energie hebben. Dit kan zelfs uw gehele gemoedstoestand positief beïnvloeden.

Herstel uiterlijk

Niet alleen de gezondheid van uw lichaam, maar ook uw uiterlijk heeft door stoppen met roken kans om zich te herstellen. De huid zal er na het stoppen met roken gezonder uit gaan zien. Ook uw haar zal weer voller worden. Dit komt omdat het haar weer meer zuurstoftoevoer krijgt omdat de bloedvoorziening verbetert. Ook tanden, nagels en vingers zullen weer de gelegenheid hebben om te herstellen en er gezonder uit gaan zien.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Professionele begeleiding kan de kans op een succesvolle stoppoging aanzienlijk verhogen. Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching bij het stoppen met roken, eventueel in combinatie met hulpmiddelen. Het begeleidingstraject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 05-08-2020
Delen: