Hulpmiddelen

De combinatie van professionele coaching en een correcte inzet van hulpmiddelen maakt het traject van Medipro zo succesvol. De vergoeding van hulpmiddelen is vrijgesteld van het eigen risico. Let op: hulpmiddelen worden alleen vergoed in combinatie met coaching. Zorgverzekeraars verlangen dat het volledige programma wordt afgemaakt.

Stoppen met Roken hulpmiddelen

Bij rookverslaving is het lichaam gewend geraakt aan een dagelijkse hoeveelheid nicotine. Wanneer men stopt met roken, treden er ontwenningsverschijnselen op, zoals onrust, trillen en problemen met slapen. Dat soort verschijnselen verschilt per persoon in hevigheid, maar kan ertoe leiden dat er weer een sigaret wordt opgestoken.

Er zijn verschillende farmacologische middelen beschikbaar om die ontwenningsverschijnselen te beperken, waardoor het gemakkelijker wordt om rookvrij te blijven tijdens het ‘afleren’ van de gewoonte om te roken (‘de geestelijke verslaving’).

Voordelen hulpmiddelen

Nicotinevervangende middelen

Met deze middelen krijgt u de nicotine waaraan het lichaam gewend is op een andere manier binnen dan door het roken van tabak. Hierdoor worden de onaangename ontwenningsverschijnselen (sterk) verminderd. Gedurende de periode waarin deze middelen gebruikt worden (in totaal meestal 10-12 weken), leert u de gewoonteaspecten van het roken af, zoals het draaien van een shagje en het aansteken van een sigaret.  

Wanneer u gewend bent niet meer te roken, bouwt u de nicotinevervangers af. Dit blijkt dan veel eenvoudiger te zijn dan het simpelweg afbouwen van het aantal dagelijks gerookte sigaretten. 

Nicotinevervangende middelen zijn in verschillende vormen beschikbaar: als pleisters, als kauwgom en als zuigtabletten. Wanneer er correct gedoseerd wordt, zijn er weinig tot geen bijwerkingen van nicotinevervangers te verwachten.

Medicijnen op recept

Er zijn drie geregistreerde medicijnen beschikbaar die ingezet kunnen worden bij het stoppen met roken. De middelen remmen de zin om te roken, in feite de zucht naar nicotine. Elk van deze middelen heeft een iets andere werking op de neurotransmitters (signaalstoffen) in de hersenen.

Welk middel voor u het meest geschikt is, hangt af van meerdere factoren, zoals uw geneesmiddelengebruik, mogelijke ziektes of aandoeningen die u heeft, en eerdere ervaringen ermee tijdens stoppen met roken pogingen in het verleden. Verder hebben deze middelen, zoals alle medicijnen, ook bijwerkingen. Bij correct gebruik vallen die in de meeste gevallen erg mee.

Uw Medipro coach kan u informeren en adviseren of een van deze middelen voor u een goed hulpmiddel kan zijn. De arts van Medipro bewaakt de geschiktheid en veiligheid van een gekozen middel bij iedere cliënt.

Bel Mij Terug

Wilt u meer informatie over hulp bij stoppen met roken? Vul dan hieronder uw gegevens in.

    Uw coach kan u adviseren welk hulpmiddel voor u het meest geschikt is. Er wordt altijd overlegd met de arts van Medipro of een gekozen middel geen interacties heeft met geneesmiddelen die u gebruikt of aandoeningen waaraan u lijdt. Daarom is het van groot belang deze informatie volledig aan de Medipro coach te verstrekken!