Nieuws
Man die 1 sigaret breekt met zijn handen

Is 1 sigaret per dag schadelijk?

1 sigaret per dag roken klinkt vrij onschuldig. Al helemaal als u in het verleden veel gerookt heeft. Voor veel mensen klinkt het als een goed compromis. U rookt namelijk veel minder dan voorheen, maar u kunt alsnog elke dag genieten van een sigaret. Hoe schadelijk is het om elke dag maar 1 sigaret te roken? Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Wij zetten de uitkomsten voor u op een rij.

Kans op longkanker bij 1 sigaret per dag

Het Amerikaanse National Cancer Institute onderzocht hoe groot de kans is om longkanker te krijgen als u 1 sigaret per dag rookt. Uit dit onderzoek bleek dat de kans om longkanker te krijgen geleidelijk afneemt naarmate u minder rookt. Hoe minder sigaretten, hoe kleiner de kans dus is om longkanker te krijgen. Toch loopt iemand die 1 sigaret per dag rookt een 9x zo grote kans om longkanker te krijgen als iemand die nooit gerookt heeft.

Kans op hart- en vaatziekten bij 1 sigaret per dag

Het lijkt aannemelijk dat de kans op hart- en vaatziekten ook geleidelijk afneemt als u minder gaat roken. Volgens een onderzoek van University College London is dit echter niet zo. Uit dit onderzoek bleek namelijk dat de kans om hart- en vaatziekten te krijgen slechts wordt gehalveerd als u van 20 sigaretten naar 1 sigaret per dag gaat. Iemand die 1 sigaret per dag rookt, loopt dus nog steeds een veel groter risico om hart- en vaatziekten te krijgen dan een niet-roker. Dit, terwijl hart- en vaatziekten al relatief veel voorkomen bij niet-rokers. Het roken van 1 sigaret per dag, kan dus al veel gevolgen hebben.

Geestelijke verslaving bij 1 sigaret per dag

Als u elke dag maar 1 sigaret rookt, lijkt het misschien alsof u uw verslaving beter onder controle hebt dan iemand die een pakje per dag rookt. Echter, als u elke dag naar het moment toeleeft dat u weer een sigaret op mag steken, blijft u afhankelijk. U denkt namelijk dagelijks aan roken en wordt waarschijnlijk onrustig als u niet kunt roken. Om echt definitief met de verslaving af te rekenen zult u ook afscheid moeten nemen van die ene sigaret per dag. Maar dat is lastig.

Wilt u stoppen?

Medipro kan u helpen om ook voorgoed met die laatste sigaret af te rekenen. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching om u te begeleiden bij het stoppen. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 04-08-2021
Delen: