Nieuws
Dokter praat tegen patient over onderzoek

Landelijk longonderzoek bij rokers en ex-rokers

400.000 Nederlanders worden door verschillende ziekenhuizen uitgenodigd voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Het gaat om mensen die roken of gerookt hebben. Het doel is om kanker in een vroeg stadium op te sporen bij (ex-)rokers. Longkanker is in een vroeg stadium namelijk vaak nog goed te behandelen. In deze blog leest u meer over dit grootschalige onderzoek.

Reden van het bevolkingsonderzoek

De overlevingskans van longkanker is klein als het pas wordt geconstateerd op het moment dat er al uitzaaiingen zijn. Op het moment dat iemand zich pas laat onderzoeken bij klachten, bevindt die persoon zich vaak al in een later stadium. Het is dan vaak moeilijk te behandelen. Longkanker is echter goed te genezen als het in een vroeg stadium ontdekt wordt. De sterfte door longkanker bij rokers kan naar schatting met 25% naar beneden worden gebracht als de tumor in een vroeg stadium ontdekt wordt.

Roken en longkanker

Longkanker is de kankersoort waaraan de meeste Nederlanders komen te overlijden. Jaarlijks wordt de ziekte bij gemiddeld 14.000 mensen geconstateerd en zo’n 10.000 mensen overlijden eraan. Mensen die roken hebben de meeste kans om longkanker te krijgen. Bij 86% van de longkankerpatiënten is roken de oorzaak. Stoppen met roken kan dus veel gezondheidswinst opleveren.

Wilt u stoppen met roken?

Als u succesvol wilt stoppen met roken kunt u bij Medipro terecht. Onze professionele coaches kunnen u begeleiden bij het stoppen. Wij bieden persoonlijke, telefonische en videocoaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Voor meer informatie over onze coachingstrajecten kunt u contact opnemen via de website of bellen naar 088-786 77 99.

Gepubliceerd op: 18-08-2022
Delen: