Nieuws
Ontspanning bij stoppen met roken

Ontspanning tijdens stoppen met roken

Spanning en roken gaan vaak samen. Een spannend of stressvol moment zorgt er vaak voor dat een sigaret wordt opgestoken. Het gevoel van spanning is dus sterk geassocieerd met roken. Momenten van spanning vormen daarom een risicofactor om weer te gaan roken gedurende een stoppoging. Daarbovenop kan stoppen ook stress opleveren omdat u zich gespannen en chagrijnig kunt voelen van de ontwenningsverschijnselen. Het is daarom belangrijk om gedurende een stoppoging te kunnen ontspannen. We bespreken hier wat u hierbij kan helpen.

Iedereen ontspant op een andere manier. De één vindt het heel ontspannend om harde muziek te luisteren, terwijl iemand anders daar onrustig van wordt. We kunnen u daarom niet één manier geven waarop u moet ontspannen. Het is wel belangrijk om voor uzelf na te gaan hoe u goed kunt ontspannen. Wij bieden daarom hier een lijst met mogelijke manieren om te ontspannen. U kunt dan voor uzelf bekijken welke manieren hiervan voor u kunnen helpen. Maak eventueel uw eigen lijstje waar u nog wat ontspanningsmogelijkheden aan toe kunt voegen.

Tips om te ontspannen – voor thuis

Het is niet altijd mogelijk om buitenshuis afleiding te zoeken, en bovendien niet altijd nodig. Het is daarom belangrijk om te kunnen ontspannen als u thuis bent. U kunt zo proberen om te ontsnappen aan de dagelijkse routine. Zo heeft u afleiding en is het makkelijker om niet de hele tijd aan roken te denken. Denk bij mogelijkheden om thuis te ontspannen aan:

  • Ontspanningstechnieken, bijvoorbeeld letten op uw ademhaling. Deze technieken kunnen u helpen om rustig te worden en minder last te ervaren van de stress. Er zijn verschillende apps beschikbaar met ontspanningsoefeningen, denk hierbij aan mindfulness of meditatie oefeningen.
  • Luister muziek, lees een boek of kijk een film. U kunt op deze manier ontsnappen aan de werkelijkheid, waardoor u even niet bezig hoeft te zijn met sigaretten. Dit betekent niet dat u er helemaal niet aan denkt, maar het kan wel erg helpen om uw gedachten te verzetten.
  • Neem tijd voor een hobby of pak een oude hobby op. Dit kan van alles zijn: van een sportieve tot een creatieve activiteit. Het gaat erom dat het voor u ontspannend is.
  • Creëer een ontspannende omgeving voor uzelf. Neem bijvoorbeeld een bad, zet een kop thee of ga bij lekker weer buiten zitten.
  • Drink zo weinig mogelijk koffie of alcohol. Deze stoffen werken stimulerend, waardoor uw bloeddruk en hartslag verhogen. Ditzelfde gebeurt ook bij stress, waardoor uw gevoel van stress toe kan nemen. Bovendien zijn koffie en alcohol vaak geassocieerd met roken, waardoor de verleiding om te gaan roken juist weer toeneemt.

Tips om te ontspannen – buiten de deur

Soms is het voor de afleiding en ontspanning juist fijn om even de deur uit te gaan. U kunt dan alleen, of samen met anderen, iets leuks en / of ontspannends ondernemen. Denk hierbij aan:

  • Afspreken met vrienden of familie. Het is vaak fijn om met anderen te kunnen praten voor afleiding of om juist even uw verhaal kwijt te kunnen. Dit kan gewoon bij iemand thuis, maar bijvoorbeeld ook op een terrasje of tijdens een andere activiteit.
  • Kies een uitstapje gericht op ontspanning, bijvoorbeeld naar de wellness. Zo kunt u ongestoord de tijd nemen om uitgebreid te ontspannen. Het is ook leuk om uzelf hiermee te belonen voor de tijd dat u al gestopt bent. U kunt het geld uitgeven dat u bespaard heeft door te stoppen met roken.
  • Zorg voor beweging! U kunt gaan sporten, maar ook wandelen is gezond en goed ter ontspanning. Kies iets wat bij u past, zodat u het ook regelmatig vol kunt houden. U kunt op vaste tijden gaan sporten of wandelen, maar u kunt er ook voor kiezen om te gaan bewegen op de momenten dat u gespannen wordt vanwege de behoefte aan roken.

Stoppen met roken

Als u wilt stoppen met roken, kunt u bij Medipro terecht voor persoonlijke en telefonische coaching. Naast het begeleidingstraject kunt u eventueel gebruikmaken van hulpmiddelen zoals nicotinevervangers of stoppen-met-rokenmedicijnen. Dit traject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed zonder eigen risico. Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact met ons op of bel direct naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 19-08-2020
Delen: