Nieuws
roken en hoesten

Rokershoest – Wat is het en wat kunt u eraan doen?

Rokers hoesten veel vaker dan niet-rokers. Het wordt door rokers soms gezien als onschuldig en iets wat erbij hoort, maar de rokershoest is niet zo onschuldig als het soms lijkt. In dit nieuwsbericht leggen we uit wat een rokershoest is, wat de gevolgen kunnen zijn, en wat u eraan kunt doen.

Wat is hoest?

Als de luchtwegen worden geprikkeld, kan dit hoesten veroorzaken. Dit kan als vervelend worden ervaren, maar het heeft eigenlijk een heel nuttige werking, namelijk om vreemde stoffen uit de luchtwegen te verwijderen. Hoesten wordt meestal veroorzaakt door rook, stof of verkoudheid en gaat meestal vanzelf weer over. In sommige gevallen, zoals bij astma of COPD, gaat het hoesten niet zomaar over. Hoesten kan door roken worden versterkt en veroorzaakt, het wordt dan ook wel ‘rokershoest’ genoemd.

Rokershoest

Een rokershoest komt vaak voor bij mensen die al gedurende lange tijd roken. Na verloop van tijd beschadigen de trilhaartjes in de longen. Dit komt omdat de trilhaartjes steeds weer in aanraking komen met teer. Met de beschadiging van de trilhaartjes wordt ook de nuttige werking van de trilhaartjes aangetast, namelijk het verwijderen van slijm en vreemde deeltjes uit de longen. Hierdoor hoopt steeds meer slijm op in de longen, en dit moet eruit. Daarom gaat u hoesten.

Als u last heeft van rokershoest, heeft u hier waarschijnlijk het meeste last van in de ochtend. Dit komt omdat teer, vuil en slijm zich ’s nachts sterk kunnen ophopen. Het hoesten is dan een reflex omdat de luchtwegen ‘vol’ zitten. Gedurende de dag is het hoesten dan minder. Hoe meer u hoest en hoe meer dit ook later op de dag is, kan een indicatie zijn van de ernst van de rokershoest.

Hoe weet ik of het rokershoest is?

Symptomen die voorkomen bij een rokershoest zijn bijvoorbeeld kortademigheid, pijn op de borst en piepende ademhaling. De symptomen worden geleidelijk erger naarmate men langer blijft roken. Bij de genoemde symptomen is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Neem de klachten serieus, want rokershoest kan het eerste symptoom zijn van COPD. Dit is een longaandoening waarbij de longen blijvend beschadigd raken en daardoor steeds minder goed hun werk kunnen doen.

Wat moet ik doen?

Als u van uw rokershoest af wilt komen, dan heeft het geen zin om dit op te lossen met middelen als hoestdrank, honing of thee. Dit geeft hooguit korte tijd verlichting, maar lost het probleem niet op. De enige oplossing is om te stoppen met roken. De schade kan dan niet verder toenemen, en de ontstane schade in de longen heeft zelfs de kans om deels te herstellen. Ondanks dat niet alle schade ongedaan gemaakt kan worden, is stoppen met roken altijd beter voor de gezondheid.

Als u net gestopt bent met roken, kan het hoesten verergeren. Dit komt omdat de longen zichzelf schoon gaan maken en dit gaat gepaard met meer hoesten. De rokershoest wordt geleidelijk minder en na een paar maanden is de rokershoest meestal helemaal weg. U krijgt dan ook meer lucht.

Hulp nodig?

Als u wilt stoppen met roken, maar hierbij wel wat hulp kunt gebruiken, kunt u bij Medipro terecht voor persoonlijke of telefonische coaching. De begeleiding en eventuele hulpmiddelen worden vergoed door uw zorgverzekeraar zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.


Afspraak Maken


Bel Mij Terug

Gepubliceerd op: 29-07-2020
Delen: