Nieuws
Stel dat high five geeft omdat ze samen gaan stoppen met roken

Samen stoppen met roken

Als u en uw partner allebei roken, kan het extra lastig zijn om te stoppen. Waarschijnlijk beïnvloedt u elkaar in uw rookgedrag. U wordt geprikkeld als u uw partner ziet roken, of als u de sigaret van uw partner ruikt en andersom. Daarnaast wordt het vaak als gezellig gezien om samen een sigaret te roken. In uw eentje besluiten om te stoppen kan daarom lastig zijn. Misschien kunt u uw partner overtuigen om samen een stoppoging te wagen. Wat zijn de voordelen van samen stoppen met roken?

Voordelen samen stoppen

1. U komt minder snel in de verleiding

Het grootste voordeel van samen stoppen met roken is dat u en uw partner elkaar minder snel in de verleiding brengen om te roken. U wordt niet geconfronteerd met de geur van rook, of met rondslingerende sigaretten. Dit maakt het stoppen iets minder lastig.

2. U kunt elkaar door moeilijke momenten heen helpen

Als u stopt met roken krijgt u te maken met moeilijke momenten waarop de craving naar een sigaret groot is. Zo’n craving duurt vaak maar een paar minuten. Als u hiermee te maken krijgt, kan uw partner u helpen om uw gedachten van het roken af te leiden. Andersom kunt u dit ook voor uw partner doen.

3. U kunt samen successen vieren

Samen stoppen met roken kan erg motiverend zijn als u samen kunt vieren hoelang u al rookvrij bent. U zult zich allebei lichamelijk en mentaal beter voelen en daar mag u zeker trots op zijn. Door samen successen te vieren kan het makkelijker zijn om uw stoppoging vol te houden.

Nadelen samen stoppen

Hoewel samen stoppen met roken motiverender kan zijn dan alleen stoppen, is het nog steeds niet makkelijk. Er kunnen namelijk ook nadelen verbonden zijn aan samen stoppen. Zo kunnen u en uw partner allebei last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals een somber en chagrijnig gevoel. Dit kan de sfeer in huis erg beïnvloeden. Daarnaast kan het erg lastig zijn als uw partner tijdens het stoppen een terugval heeft en toch weer naar een sigaret grijpt. Bent u dan sterk genoeg om het stoppen vol te houden, of bezwijkt u dan ook?

In uw eentje stoppen?

Stoppen met roken moet voortkomen uit intrinsieke motivatie. Als uw partner nog niet echt klaar is om te roken, maar u wel, dan is het beter om in uw eentje te stoppen met roken. Uw partner zal u hier ongetwijfeld in steunen. Vind u het lastig om alleen te stoppen? Dan kunt u professioneel begeleid worden door Medipro.

Professionele begeleiding

Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, om u te begeleiden in uw stoppoging. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact opnemen via onze website of bellen naar 088 786 77 99.

Gepubliceerd op: 07-07-2021
Delen: