Nieuws
stoppen met roken na veel roken

Stoppen met roken als u al lang rookt, heeft dit nog zin?

Mensen die jarenlang dagelijks roken, denken vaak dat stoppen met roken geen zin meer heeft omdat de schade al is aangericht. Deze gedachte is begrijpelijk, maar niet waar. Hoewel niet alle schade kan worden hersteld, zijn er na het stoppen met roken snel gezondheidsvoordelen en is er zelfs veel ruimte voor herstel. In dit artikel leggen we uit waarom stoppen met roken altijd een goed idee is, zelfs als je al jarenlang rookt.

Snelle gezondheidsvoordelen

Roken is slecht voor je gezondheid, maar gelukkig verbetert je gezondheid ook snel als je stopt met roken. Al na 20 minuten daalt je bloeddruk en hartslag. Na 2 tot 12 weken verbetert je bloedcirculatie. Na 1 tot 9 maanden verdwijnt de rokershoest. Hoe langer je gestopt bent met roken, hoe meer voordelen er zijn: na 1 jaar is het verhoogde risico op een hartaanval gehalveerd, na 5 jaar is de kans om een beroerte te krijgen hetzelfde als die van een niet-roker, en na 15 jaar is het risico op hart- en vaatziekten vergelijkbaar met dat van een niet-roker.

Kort samengevat betekent stoppen met roken veel voordelen voor je gezondheid, wat je levensduur kan verlengen. Maar de voordelen zijn er niet alleen voor je levensduur, maar ook voor je kwaliteit van leven. Door te stoppen met roken kun je veel ziektes en klachten voorkomen, wat je fitter en gelukkiger maakt. Mensen die gestopt zijn met roken, zeggen ook dat ze minder stress ervaren. Het leven zonder sigaretten is dus niet zo vervelend als veel rokers denken. Sterker nog, je gaat er alleen maar op vooruit!

Beter herstel dan verwacht

Uit recent onderzoek blijkt dat de longen van voormalige rokers zich sneller herstellen dan oorspronkelijk werd gedacht. Lange tijd dacht men dat de schade aan de longen niet kon worden teruggedraaid. Maar het blijkt dat gezonde longcellen na het stoppen met roken de kans krijgen om de schade aan ongezonde cellen te herstellen. Dit geldt ook voor mensen die jarenlang gerookt hebben. Na verloop van tijd zullen de longen steeds beter functioneren en daalt het risico op longkanker. Hoe langer je gestopt bent met roken, hoe beter de longen zich kunnen herstellen.

 

Andere voordelen

Stoppen met roken heeft niet alleen voordelen voor je gezondheid, maar heeft ook andere voordelen. Je adem, kleding, haar en huis zullen frisser ruiken. Je zult beter kunnen ruiken en proeven, wat ervoor zorgt dat je meer van eten kunt genieten. Daarnaast zul je natuurlijk veel geld kunnen besparen, waarmee je leuke dingen kunt doen. Misschien merk je zelf nog wel meer voordelen na het stoppen met roken.

Blijvende schade

Helaas is er soms blijvende schade door roken ontstaan die niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Denk hierbij aan de longziekte COPD die vaak ontstaat door veel roken. Hierbij zijn de longen beschadigd en dit is niet meer te herstellen. Toch is ook in dit geval stoppen met roken nog steeds zinvol. Ergere schade wordt dan voorkomen, wat beter is voor je kwaliteit van leven en je levensverwachting verlengt in vergelijking met een roker met COPD die blijft roken.

Wees bewust van ontwenningsverschijnselen in het begin

Laat u niet ontmoedigen door de afkickverschijnselen waar u de eerste periode na het stoppen last van kunt hebben. U kunt het gevoel hebben dat u er alleen maar op achteruit gaat door te stoppen met roken: u zit niet lekker in uw vel en u hoest meer. Dit is echter tijdelijk en verdwijnt na verloop van tijd weer. Roken is een hardnekkige verslaving en uw lichaam moet eraan wennen dat er geen regelmatige toevoer meer is van nicotine. Hoe langer u gestopt bent met roken, hoe minder last u zult ervaren van de ontwenningsverschijnselen en hoe meer u de voordelen van het stoppen zult merken.

Wilt u stoppen met roken?

De kans op een succesvolle stoppoging wordt aanzienlijk vergroot indien u dit doet met professionele begeleiding, zoals persoonlijke of telefonische coaching van Medipro. Onze coaches hebben ervaring met alle aspecten van de verslaving en de moeilijkheden waar u tegenaan kunt lopen. Zij kunnen u begeleiden om met deze moeilijke momenten om te gaan. Wilt u graag vrijblijvend informatie of advies? Neem dan contact met ons op of bel direct naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 06-11-2023
Delen: