Stoppen met roken als u al lang rookt – heeft dit nog zin? | Medipro
Nieuws
stoppen met roken na veel roken

Stoppen met roken als u al lang rookt – heeft dit nog zin?

Mensen die tientallen jaren een pakje per dag hebben gerookt, denken vaak dat stoppen met roken geen zin meer heeft omdat de schade toch al is aangericht. Deze gedachtegang is begrijpelijk, maar toch onwaar. Ondanks dat niet alle schade hersteld kan worden, treden er na stoppen met roken al snel gezondheidsvoordelen op en is er zelfs behoorlijk veel ruimte voor herstel. In dit artikel leggen we aan u uit waarom stoppen met roken altijd zin heeft, ook als u jarenlang gerookt heeft.

Snel gezondheidsvoordelen

Roken is slecht voor de gezondheid, maar gelukkig verbetert de gezondheid zich ook weer snel nadat u stopt met roken. Al na 20 minuten daalt de bloeddruk en hartslag. Na 2 tot 12 weken verbetert de bloedcirculatie. Na 1 tot 9 maanden verdwijnt de rokershoest. Hoe langer u gestopt blijft met roken hoe meer voordelen er ontstaan: na 1 jaar is het verhoogde risico op een hartaanval gehalveerd, na 5 jaar is de kans om een beroerte te krijgen gelijk aan de kans van een niet-roker, en na 15 jaar is het risico op hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.

Samengevat geeft stoppen met roken dus veel voordelen voor de gezondheid waardoor de levensduur verlengd wordt. Maar de voordelen gelden niet alleen voor de levensduur, maar voor een groot deel ook voor de kwaliteit van leven. Door te stoppen met roken kunnen veel ziektes en kwalen worden voorkomen, waardoor men fitter en gelukkiger is. Ook geven mensen die gestopt zijn aan minder stress te ervaren. Het leven zonder sigaretten is dus niet zo vervelend als veel rokers zich voorstellen. Sterker nog, u gaat er alleen maar op vooruit!

Beter herstel dan verwacht

Uit recent onderzoek bleek dat de longen van ex-rokers zich sneller herstellen dan oorspronkelijk werd gedacht. Lange tijd werd gedacht dat de schade die aan de longen was ontstaan niet ongedaan gemaakt kon worden. Het blijkt echter dat gezonde longcellen door stoppen met roken de kans krijgen om de ontstane schade aan ongezonde cellen te herstellen. Dit geldt ook voor mensen die tientallen jaren gerookt hebben. Na verloop van tijd zullen de longen steeds beter functioneren en daalt de kans op het krijgen van longkanker. Hoe langer u gestopt bent met roken, hoe beter de longen zich kunnen herstellen.

Andere voordelen

Stoppen met roken heeft niet alleen zin om de gezondheid te verbeteren, maar heeft ook op andere gebieden voordelen. Uw adem, kleding, haar en huis zullen frisser gaan ruiken. U zult beter gaan ruiken en proeven, waardoor u meer kunt gaan genieten van eten. Daarnaast zult u natuurlijk veel geld kunnen besparen, waar u wat leuks van kunt kopen of gaan doen. Misschien merkt u zelf nog wel meer voordelen na het stoppen met roken.

Blijvende schade

Helaas is er soms ook schade door roken ontstaan, die niet meer ongedaan gemaakt kan worden. Denk hierbij aan de longziekte COPD die vaak ontstaat door veel roken. Hierbij zijn de longen beschadigd en dit is niet meer te herstellen. Echter is ook in dit geval stoppen met roken nog erg zinvol. Ergere schade wordt dan voorkomen, wat beter is voor de kwaliteit van leven en daarnaast wordt de levensverwachting verlengd in vergelijking met een roker met COPD die blijft roken.

Wees bewust van ontwenningsverschijnselen in het begin

Laat u niet ontmoedigen door de afkickverschijnselen waar u de eerste periode na het stoppen last van kunt hebben. U kunt het gevoel hebben dat u er alleen maar op achteruit gaat door te stoppen met roken: u zit niet lekker in uw vel en u hoest meer. Dit is echter tijdelijk en verdwijnt na verloop van tijd weer. Roken is een hardnekkige verslaving en uw lichaam moet eraan wennen dat er geen regelmatige toevoer meer is van nicotine. Hoe langer u gestopt bent met roken, hoe minder last u zult ervaren van de ontwenningsverschijnselen en hoe meer u de voordelen van het stoppen zult merken.

Wilt u stoppen met roken?

De kans op een succesvolle stoppoging wordt aanzienlijk vergroot indien u dit doet met professionele begeleiding, zoals persoonlijke of telefonische coaching van Medipro. Onze coaches hebben ervaring met alle aspecten van de verslaving en de moeilijkheden waar u tegenaan kunt lopen. Zij kunnen u begeleiden om met deze moeilijke momenten om te gaan. Wilt u graag vrijblijvend informatie of advies? Neem dan contact met ons op of bel direct naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 06-05-2020
Delen: