Nieuws
Hand met e-sigaret vast

Stoppen met vapen

De vape of e-sigaret is inmiddels een paar jaar op de markt. Voorheen werd het gezien als een ‘gezonder’ alternatief voor de sigaret. Tegenwoordig is er echter steeds meer bekend over de serieuze schade die een vape aanbrengt. Bovendien is vapen verslavend. Voor de gezondheid van ‘vapers’  is het daarom altijd beter om te stoppen. Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongeren tegenwoordig wel eens heeft gevaped. In deze blog geven we tips voor als u wilt stoppen met vapen.

Waarom is vapen slecht?

Door te vapen inhaleert u verschillende chemische stoffen die schade aanbrengen aan de longen en luchtwegen. Het vergroot het risico op longziektes, hartkloppingen en verschillende vormen van kanker. Door de overheid worden daarom maatregelen genomen om vapen te ontmoedigen. Zo zijn vapes met zoete smaakjes sinds dit jaar verboden. Verkopers van de e-sigaret hebben tot 1 januari 2024 om hun huidige voorraad te verkopen. Vanaf dan mogen alleen nog e-sigaretten met tabaksmaak verkocht worden. Door het minder aantrekkelijk te maken hoopt de overheid dat meer mensen stoppen met vapen.

Waarom is stoppen met vapen lastig?

Stoppen met vapen is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat komt omdat in een vape, net als in een sigaret, nicotine zit. Nicotine is een van de meest verslavende stoffen die bestaat. Zowel lichamelijk als geestelijk kunt u aan nicotine verslaafd raken. U krijgt te maken met ontwenningsverschijnselen op het moment dat er geen nicotine wordt toegevoerd. Ook de gewoonte om te vapen is heel lastig om af te leren. Daarom is vapen minstens zo verslavend als sigaretten roken. De volgende tips kunnen u helpen om uw verslaving onder controle te krijgen.

1. Bedenk een alternatief voor het vapen

Het is belangrijk om uzelf er bewust van te zijn in welke situaties u normaal gesproken vapet. Op het moment dat u daar inzicht in heeft kunt u een plan maken met alternatieven voor het vapen. Schrijf bijvoorbeeld voor uzelf vijf tot tien situaties op wanneer u normaal gesproken vapet en bedenk wat u op dat moment kunt doen om uzelf af te leiden van de drang naar nicotine.

2. Bereid uw omgeving voor

Vertel uw omgeving dat u gaat stoppen en vraag of zij hier rekening mee kunnen houden, bijvoorbeeld door niet te vapen in uw bijzijn.

3. Pas op met alcohol

Alcohol is gevaarlijk tijdens het stoppen met vapen. Veel mensen koppelen alcohol namelijk aan vapen. Daarnaast vervagen uw grenzen als u alcohol gedronken heeft. De stap om toch te vapen is dan snel gemaakt. Om het stoppen vol te houden is het goed om uzelf hier bewust van te zijn.

E-sigaret als hulpmiddel

Sommige mensen gebruiken de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken. De gedachte achter deze stopmethode is dat u de sigaret vervangt door een ‘gezonder’ alternatief en vanaf dan de nicotinetoevoer afbouwt. Nu de schadelijke gevolgen van de e-sigaret steeds beter in kaart worden gebracht blijkt het onverstandig om met deze methode te stoppen met roken. Als u wilt stoppen met roken met een wetenschappelijk bewezen effectieve methode kunt u kiezen voor gedragsmatige ondersteuning, eventueel in combinatie met nicotinevervangers of medicijnen.

Wilt u stoppen met roken?

Medipro biedt persoonlijke, telefonische, en videocoaching om rokers te begeleiden bij het stoppen. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, inclusief hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Indien u meer informatie wilt over de coachingstrajecten van Medipro kunt u contact opnemen via de website, of direct bellen naar 088 – 786 77 99.

Gepubliceerd op: 26-04-2023
Delen: