Nieuws
wat doet roken met het uiterlijk

Voordelen van stoppen met roken voor uw uiterlijk

Roken heeft invloed op uw gezondheid. Maar waar minder vaak over nagedacht wordt, is dat roken ook invloed heeft op het uiterlijk. Dit staat niet helemaal los van elkaar: sommige nadelige gevolgen van roken voor het uiterlijk hebben uiteindelijk ook weer invloed op de gezondheid. Welke uiterlijke veranderingen worden door het roken veroorzaakt en wat gebeurt hiermee als u stopt met roken?

Huid

Als u ouder wordt, dan veroudert ook uw huid. Door roken gaat dit proces echter nog sneller. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door de verminderde bloedvoorziening bij rokers. Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen, waardoor het bloed minder makkelijk door het lichaam kan stromen. Als er dan beschadigingen ontstaan aan de huid, kunnen deze slechter genezen. Er ontstaat bovendien een typerende grijze teint op de huid. Door te stoppen met roken, zal de bloedvoorziening weer verbeteren, waardoor de huid er gezonder uit gaat zien.

Naast de verslechterde bloedvoorziening, wordt door roken ook collageen en elastine afgebroken. Dit veroorzaakt rimpels. Dit afbraakproces bestaat ook bij niet-rokers, maar door roken gaat het veel sneller waardoor rokers op veel jongere leeftijd rimpels zullen krijgen. Daarnaast ontstaan er ook extra rimpels rondom de mond als gevolg van de vele trekjes die rokers dagelijks van hun sigaret nemen. De gevolgen voor de huid zijn in eerste instantie te zien aan het uiterlijk, maar ongemerkt kan het op termijn de kans op huidziektes verhogen.

Haar

Roken heeft een negatieve invloed op de gezondheid van uw haar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan broos haar, dof haar en haaruitval. Bovendien worden rokers sneller grijs. Zodra u stopt met roken verbetert de conditie van uw haar weer. Uw haar wordt voller en glanzender. Dit komt omdat de bloedvoorziening weer verbetert, wat de conditie van het haar weer verbetert. Het haar heeft namelijk toevoer van zuurstof nodig om goed te kunnen groeien.

Roken heeft niet alleen invloed op hoofdhaar, maar ook op baarden of snorren bij mannen. Dit is voornamelijk te zien bij mannen met een lichte of al grijze baard. De chemische stoffen uit sigarettenrook komen hier veelvuldig op terecht, wat zorgt voor een gele uitslag op het haar.

Tanden

Roken is slecht voor uw gebit. Door het roken verkleuren tanden en vullingen, waardoor tanden er gelig uit gaan zien. Roken lijdt daarnaast tot meer tandplak, gaatjes en tandvleesontstekingen, wat niet alleen nadelig is voor het uiterlijk maar ook voor de gezondheid van uw tanden. Door te stoppen met roken zullen de tanden niet verder verkleuren en kan het tandvlees zich weer beter herstellen.

Ogen

Door te roken kunnen er stoffen op de ogen terecht komen die uw ogen irriteren. Dit kan resulteren in een vermoeide uitstraling van de ogen. Dit wordt versterkt door wallen en donkere kringen rondom de ogen vanwege de slechte doorbloeding. Door stoppen met roken zal de irritatie in de ogen snel verdwijnen en geleidelijk zal de huid rondom de ogen er ook weer gezonder uit gaan zien.

Nagels & vingers

Roken heeft een negatieve invloed op uw nagels en vingertoppen. Nagels en vingertoppen zien er door roken vaak geelbruin uit. Bovendien breken de nagels erg snel. Door te stoppen met roken keert de normale kleur van nagels geleidelijk weer terug en de nagels worden ook weer steviger. Ook dit komt doordat de bloedvoorziening weer beter is, waardoor nagels via het bloed weer de juiste voeding kunnen krijgen om goed te kunnen groeien.

Stoppen met roken?

Kortom: stoppen met roken heeft een positieve invloed op veel verschillende aspecten van het uiterlijk. Wilt u graag stoppen met roken, maar ziet u op tegen alle moeilijkheden die u tegen kunt komen? Bij Medipro kunt u terecht voor persoonlijke en telefonische coaching. Onze coaches helpen u graag door alle moeilijke momenten heen. Het begeleidingstraject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 03-06-2020
Delen: