Nieuws
wegwerp-vapes

Wegwerp-vapes erg populair bij jongeren

Het gebruik van de elektronische wegwerp sigaret neemt sterk toe. De wegwerp-vape is te verkrijgen in de smaken passievrucht, perzik, strawberry kiwi en nog heel veel meer. Wij vertellen u meer over deze ‘hippe’ wegwerp-vapes en welke schade ze kunnen aanbrengen.

Hoe schadelijk zijn vapes?

De meeste jongeren zijn zich niet bewust van de gevaren van de vape. Vapes bevatten namelijk minder nicotine dan echte sigaretten. E-sigaretten zijn echter wel schadelijk. Ook een kleine hoeveelheid nicotine kan zorgen voor een verslaving en schade aan de hersenen brengen. Je hersenen blijven ontwikkelen tot het 25e levensjaar. Roken kan een slechte invloed hebben op die ontwikkeling en dit kan leiden tot structurele veranderingen met mogelijk blijvende gevolgen.

Vapes zijn daarnaast schadelijk voor de natuur. De vapes zijn brandgevaarlijk en extreem vervuilend. Veel wegwerp-e-sigaretten worden gewoon weggegooid en dus niet gerecycled terwijl deze e-sigaretten lithium bevatten. Dit is een stof die gebruikt wordt voor de productie van batterijen. Deze afvalsoort is brandgevaarlijk en bevat schadelijke stoffen voor het milieu. Het weggooien van de vapes bij het gewone afval brengt dus veel risico’s met zich mee voor zowel het milieu als voor werknemers van afval- en recyclingbedrijven.

Geen smaakjes

Voor 2021 waren bijna alle wegwerp-e-sigaret zo ontworpen dat ze zo veel mogelijk op een normale sigaret leken. Inmiddels zijn er veel nieuwe merken bij gekomen en zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleurtjes en lekkere smaken. Hierdoor wordt vooral de jongere doelgroep aangetrokken. Ondanks dat de vapes niet verkocht mogen worden aan jongeren onder de 18 jaar, gebeurt dit toch veel. Dit komt, doordat de vapes online verkrijgbaar zijn of dat jongeren ze laten halen door iemand die boven de 18 jaar is. De overheid gaat e-sigaretten met een smaakje verbieden vanaf 1 juli 2023. Zo wordt geprobeerd te voorkomen dat jonge gebruikers van de e-sigaret op latere leeftijd een hardnekkige tabaksverslaving ontwikkelen. Het stoppen met roken van een e-sigaret heeft veel voordelen voor uw gezondheid.

Wilt u stoppen?

Als u succesvol wilt stoppen met roken kunt u bij Medipro terecht. Wij werken samen met professionele en gecertificeerde Stoppen met Roken Coaches die u 3 maanden lang kunnen begeleiden bij het stoppen. Uw persoonlijke coach helpt u om inzicht te krijgen in uw eigen rookgedrag en helpt u door de moeilijke momenten heen. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, inclusief hulpmiddelen. Voor meer informatie over onze coachingstrajecten kunt u contact opnemen via de website of bellen naar 088-786 77 99.

Gepubliceerd op: 29-09-2022
Delen: