Nieuws
Doosje gevuld met sigaren

Zijn sigaren even slecht voor u als sigaretten?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ja, het roken van sigaren is net zo slecht als het roken van sigaretten. Toch bestaat hier verwarring over. Veel mensen denken namelijk dat sigaren minder slecht zijn, omdat deze normaal gesproken niet over de longen worden gerookt. In deze blog leggen wij u uit waarom dit niet klopt.

Waarin verschillen sigaren van sigaretten?

  • Allereerst verschillen een sigaret en een sigaar van elkaar in het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Zo bestaat een sigaret uit een papieren omhulsel waar tabak in zit. Een sigaar is niet gemaakt van papier, maar van tabaksblad.
  • Sigarenrook is schadelijker dan sigarettenrook. Tabaksblad laat bij verbranding namelijk minder zuurstof door dan papier. Als gevolg hiervan is de concentratie koolmonoxide hoger in sigarenrook. Ook zit er meer teer en ammoniak in sigarenrook.
  • Anders dan de meeste sigaretten, heeft een sigaar geen filter.
  • Als laatste is sigarenrook, in tegenstelling tot sigarettenrook, niet bedoeld om te inhaleren. Mensen die sigaren roken, laten de rook normaal gesproken rondcirkelen in de mond voordat ze het uitblazen.

De gevolgen van het roken van sigaren

Omdat sigarenrook normaal gesproken niet geïnhaleerd wordt, denken veel mensen dat het roken van sigaren minder schadelijk is. Het is inderdaad zo dat mensen die sigaren roken minder kans hebben om longkanker te krijgen dan mensen die sigaretten roken. Maar omdat sigarenrokers de rook in hun mond laten rondcirkelen, lopen zij een groter risico om lip-, mond- of keelkanker te krijgen dan sigarettenrokers. Daarnaast krijgt u nog steeds nicotine binnen als u sigaren rookt. De nicotine wordt namelijk opgenomen door de mond. Hierdoor is het roken van sigaren, net als het roken van sigaretten, verslavend.

Conclusie

Het roken van sigaren is, zelfs zonder te inhaleren, net zo slecht als het roken van sigaretten. U krijgt nog steeds nicotine binnen en u loopt nog nog steeds een verhoogd risico om kanker te krijgen. Dat sigaren minder schadelijk zijn dan sigaretten is dus niet waar.

Wilt u stoppen met roken?

Medipro kan u helpen om voorgoed afscheid te nemen van het roken. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching om u te begeleiden bij het stoppen. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website of bellen naar 088-786 7799.
Gepubliceerd op: 16-08-2021
Delen: