Stoppen met Roken via Medipro

Wilt u voorgoed een einde maken aan uw rookverslaving? Stoppen met roken heeft veel voordelen voor uw lichaam en gezondheid. Roken is namelijk de belangrijkste oorzaak voor bijvoorbeeld longziekten, kanker en hart- en vaatziekten.

De levensverwachting van niet-rokers blijkt 8 à 10 jaar langer te zijn dan die van een roker. Daarnaast leven niet-rokers meer jaren in goede gezondheid. Dat betekent dat niet-rokers niet alleen langer leven maar ook meer kunnen genieten van hun leven zonder gezondheidskwalen. Stoppen met roken heeft altijd zin. Vanaf de eerste uren nadat u gestopt bent merkt u al de eerste gezondheidsvoordelen!

 

Voordelen van Stoppen met Roken

Er zijn veel goede redenen om te stoppen met roken.

  • U krijgt meer lucht
  • U voelt zich snel fitter
  • Uw conditie verbetert en u hebt meer energie
  • Uw adem ruikt frisser
  • Uw huid, haar en tanden zien er gezonder en minder grauw uit
  • Het eten smaakt lekkerder en uw reuk verbetert
  • De kans op een hartinfarct wordt met 50% verminderd


Daarnaast houdt u ook veel geld over als u stopt met roken. Iemand die gemiddeld een pakje per dag rookt, bespaart al gauw zo’n €250,- per maand, ofwel ruim €3.000,- per jaar!

Waarom stoppen met roken zo moeilijk is

Als stoppen met roken eenvoudig was, waren de meeste rokers allang gestopt. De reden dat stoppen met roken zo moeilijk is, is omdat roken een verslaving is. Er treedt gewenning op en u raakt lichamelijk en geestelijk verslaafd aan roken.

Lichamelijke verslaving

In shag en sigaretten zit nicotine. Deze verslavende stof zorgt voor een fijn en belonend gevoel als u de rook inhaleert. Het lichaam raakt snel gewend aan de toediening van nicotine. Zodra de nicotine uit uw lichaam verdwenen is, vraagt het om meer. Omdat het rookgedrag iets positiefs oplevert zijn mensen gauw geneigd om het te herhalen.

Als er een lange tijd niet gerookt wordt ontstaan er ontwenningsverschijnselen, zoals prikkelbaarheid, nervositeit, slapeloosheid, concentratieproblemen of zelfs een depressieve stemming. Door te roken worden deze ontwenningsverschijnselen telkens onderdrukt. Zo wordt de verslavingscyclus in stand gehouden. Om van de lichamelijke verslaving af te komen moet deze cirkel doorbroken worden. De ontwenningsverschijnselen zijn het sterkst op dag 3 en 4 na het stoppen. Daarna nemen de ontwenningsverschijnselen vaak af. Na twee weken volledig rookvrij te zijn verdwijnt uw lichamelijke verslaving en vraagt uw lichaam niet meer om nicotine. Stoppen kan na twee weken nog steeds als moeilijk worden ervaren. Dit heeft te maken met de geestelijke verslaving.

Man kan moeilijk slapen door stoppen met roken

Geestelijke verslaving

Roken is sterk gekoppeld aan dagelijkse gewoonte, wat zorgt voor de geestelijke verslaving. De meeste mensen roken dagelijks op vaste momenten, bijvoorbeeld na het avondeten, of ’s ochtends bij een kopje koffie. Dit zijn typische momenten dat u een sigaret opsteekt zonder erover na te denken.

Bij elke herhaling wordt uw aangeleerde gedrag bevestigd en eigen gemaakt. Vlak nadat u gestopt bent zult u op deze ‘vaste rookmomenten’ nog hunkeren naar een sigaret. Dit is de geestelijke afhankelijkheid die dan opspeelt.

Sommige rokers zullen de handeling van het roken erg missen in het begin, andere stoppers zullen hier slechts af en toe last van hebben. Dit verschilt per persoon. Het is goed om te weten dat de geestelijke verslaving ook geleidelijk afneemt nadat u gestopt bent. Om van de geestelijke verslaving af te komen is het belangrijk dat u de zogenoemde ‘knop’ in uw hoofd om zet. Probeer tijdens het moment van verlangen om te roken uw gedachte te verzetten. Zoek afleiding door bijvoorbeeld iets te gaan doen wat u leuk vindt. Zo verdwijnt het roken uit uw gedachten.

Meer kans om succesvol te stoppen met goede begeleiding

Door te stoppen met behulp van een professioneel opgeleide coach heeft u meer kans dat de stoppoging succesvol zal zijn. Medipro biedt verschillende vormen van coaching. U kunt kiezen voor persoonlijke coaching in een praktijk bij u in de buurt, of voor telefonische of videocoaching.

Een coach helpt u om uw eigen rookgedrag in kaart te brengen. Hierdoor kent u uw valkuilen en moeilijke momenten. Uw coach geeft u tips en handvatten om de moeilijke momenten door te komen en een terugval te voorkomen. Samen formuleert u een persoonlijk stopplan waarin u alternatieven voor het roken bedenkt.

Daarnaast kunnen coaches hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers en medicijnen, adviseren die bij u passen. Het gebruik van hulpmiddelen tijdens het stoppen zorgt ervoor dat de ontwenningsverschijnselen minder worden.

Vergoeding stoppen met roken coaching

Alle begeleidingsvormen van Medipro worden één keer per jaar vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekeraar. Deze vergoeding is vrijgesteld van het eigen risico. Ook hulpmiddelen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Let op: deze worden alleen vergoed in combinatie met een coachingstraject.


Bent u er klaar voor om te stoppen?


Voor meer informatie over onze coachingstrajecten kunt u contact opnemen via de website of bellen naar 088-786 77 99.