Vergoedingen hulpmiddelen bij Stoppen met Roken

Hulpmiddelen vergoed in combinatie met coaching

De vergoeding voor het stoppen-met-rokenprogramma van Medipro geldt zowel voor het coachingstraject als voor eventuele hulpmiddelen gedurende dit traject. Hulpmiddelen worden namelijk alléén vergoed in combinatie met persoonlijke begeleiding of telefonische coaching. Deze vergoeding gaat in niet ten laste van uw eigen risico.

Het is uit onderzoek gebleken dat mensen die stoppen met roken met behulp van een persoonlijke of telefonische coach een veel grotere kans maken op succes dan mensen die op eigen gelegenheid stoppen. Dat komt omdat coaches opgeleid zijn om stoppers door moeilijke momenten te loodsen en hen te helpen om de motivatie op peil te houden.

Voordelen Hulpmiddelen

Vergoeding stoppen met roken 2020

Hulpmiddelen zoals nicotinevervangers vergroten ook de kans om effectief te stoppen maar als ze verkeerd gebruikt worden, bijvoorbeeld een te hoge of te lage dosering, of als de gebruiker verkeerde verwachtingen heeft over wat het hulpmiddel kan doen, zijn ze minder effectief. Andere hulpmiddelen zoals medicijnen zijn overigens alleen verkrijgbaar als een geregistreerde coach dit aanvraagt en een huisarts de aanvraag goedkeurt en het recept uitschrijft.

Daarom vergoedt uw zorgverzekeraar uw hulpmiddelen alleen in combinatie met coaching. Alleen dan is een goed gebruik verzekerd en is er ook oog voor de psychologische kant van het stoppen. Immers, een hulpmiddel alleen kan de klus niet klaren. Het kan wel ondersteunend werken en de stoppoging vergemakkelijken voor stoppers met de juiste motivatie, een goed plan en steun voor de moeilijke momenten.

Samengevat: hulpmiddelen zijn waardevol, mits goed gebruikt. Coaching is ook waardevol en zorgt voor een grotere kans op succes, maar juist de combinatie van hulpmiddelen en coaching zorgt voor een optimaal resultaat!

Nicotinepleister

Onder de hulpmiddelen vallen:

 • Nicotinevervangende middelen
  • Nicotinepleisters
  • Nicotinekauwgom
  • Zuigtabletten
 • Medicijnen op recept
  • Zyban (Bupropion)
  • Nortrilen (Nortriptyline)

Voor meer informatie over de vergoeding van persoonlijke en telefonische coaching, al dan niet in combinatie met hulpmiddelen, kunt u de lijst met vergoedingen van zorgverzekeraars bekijken.