Nieuws
Vrouw laat gele tanden zien en slechte mondgezondheid door sigaret

Dag van de Mondgezondheid: het effect van roken op uw mond en tanden

Roken is een gewoonte die veel schade kan aanrichten aan verschillende onderdelen van het lichaam. Uw mond en tanden zijn hier een van. Op de Dag van de Mondgezondheid kijken we waarom roken slecht is voor uw mond en tanden.

1. Tandverkleuring en verkleuring van het tandvlees

Een van de meest zichtbare effecten van roken op de mondgezondheid is de verkleuring van de tanden. Dit komt door de nicotine en teer in de sigaretten. Niet alleen de tanden, maar ook het tandvlees kan verkleuren, waardoor een ongezond uitziende mond ontstaat.

2. Problemen met tandvlees

Als u rookt, kunt u sneller problemen krijgen met uw tandvlees. De chemicaliën in de sigarettenrook maken het tandvlees zwakker waardoor u sneller ontstekingen krijgt. Ook wordt het moeilijker voor het tandvlees om te genezen als het beschadigd is. Dit komt doordat de bloedtoevoer naar het tandvlees beïnvloed wordt door het roken.

3. Slechte adem en verandering van smaak

Rook en chemicaliën hopen zich op in de mond, dit zorgt voor een slechte adem. Daarnaast kan roken ervoor zorgen dat u minder goed proeft en ruikt.

4. Langzaam genezen

Als je een tand moet laten trekken of een andere behandeling krijgt, geneest je mond langzamer als je rookt. Dit komt omdat de rook een negatieve invloed heeft op de bloedcirculatie en het immuunsysteem. Deze twee dingen zijn essentieel voor het genezingsproces.

5. Verhoogd risico op mondkanker

Misschien wel het ernstigste effect van roken op de mondgezondheid is het verhoogde risico op mondkanker. Het risico neemt toe met de hoeveelheid en de duur van het roken.

Wilt u graag stoppen, maar weet u niet hoe? Wij helpen u graag! 

De kans op een succesvolle stoppoging wordt vergroot met de juiste begeleiding en hulpmiddelen. Medipro kan u hierbij helpen. Wij bieden persoonlijkevideo en telefonische coaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen. Dit traject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 19-03-2024
Delen: