Nieuws
Motivatie stoppen met roken

Het belang van motivatie bij stoppen met roken

De meeste mensen die roken, willen eigenlijk het liefst stoppen. Motivatie speelt een belangrijke rol tijdens het stoppen met roken. Wanneer u meer gemotiveerd bent, is de kans groter dat u begint aan een stoppoging, en dat u deze ook volhoudt. Wanneer het ontbreekt aan motivatie, wordt de kans op een terugval groter. Wij leggen u meer uit over de rol van motivatie bij het stoppen met roken.

Algemeen belang motivatie

Motivatie is erg belangrijk als men een doel wilt bereiken waarbij obstakels kunnen worden verwacht. Om de obstakels te kunnen overwinnen, helpt motivatie om aan het doel vast te kunnen blijven houden. Stoppen met roken is ook een doel dat veel lastige momenten met zich mee kan brengen. Zonder een goede motivatie is het moeilijk om de stoppoging vol te kunnen houden. Ook is het lastig om aan een stoppoging te beginnen zonder goede motivatie. Waarom zou u immers moeite doen om uw gewoontes te veranderen, als u hier niet achter staat?

Motivatie als proces

Motivatie kent verschillende fases en kan daarom gezien worden als een proces. U kunt niet enkel wel of niet gemotiveerd zijn, maar er zit ook heel veel tussenin. Dit kan ook op verschillende momenten anders zijn: soms voelt u zich meer gemotiveerd dan andere momenten. Hier heeft u zelf invloed op. Denk hierbij aan werken aan uw zelfvertrouwen, nadenken over de aanpak en redenen om het vol te houden. Dit helpt om positief en gemotiveerd aan het stopproces te beginnen.

Soorten motivatie

Er zijn verschillende soorten motivatie, namelijk intrinsieke en extrinsieke motivatie. Wij leggen ze beide uit.

  • Intrinsieke motivatie is motivatie vanuit uzelf. U gaat dan stoppen met roken omdat u dit zélf graag wil. Bijvoorbeeld omdat u graag een betere conditie wilt en hiervoor bereid bent te gaan stoppen.
  • Extrinsieke motivatie is motivatie die niet vanuit uzelf komt, maar vanuit anderen. Iemand anders wilt dan graag dat u stopt met roken, bijvoorbeeld uw arts of uw partner. Motivatie is ook extrinsiek als u stopt omdat u er een beloning voor krijgt, bijvoorbeeld geld.

Beide vormen van motivatie zijn belangrijk, maar intrinsieke motivatie is bij het stoppen extra belangrijk. U heeft dan namelijk zelf de keuze gemaakt. U staat daarom achter uw keuze. Bij extrinsieke motivatie kunt u het gevoel krijgen dat u iets móét doen, ook al staat u er zelf niet helemaal achter. Voor een goede en gezonde motivatie is het goed om het gevoel te hebben dat u zelf de beslissing neemt en bepaalt welke stappen u zet in uw leven. Het wordt dan makkelijker om de stoppoging vol te houden, vooral tijdens moeilijke momenten. Bij een goede intrinsieke motivatie lijkt het bereiken van uw doel haast vanzelf en moeiteloos te gaan.

Tips voor motivatie

Zoals genoemd, heeft u zelf ook invloed op uw motivatie. Om uw intrinsieke motivatie te verhogen, kunt u vragen aan uzelf stellen. Ga bijvoorbeeld na:

  • Welke redenen heb ik om te stoppen?
  • Waarom is het nodig?
  • Wat wil ik bereiken?
  • Wat kan ik voor elkaar krijgen?

Hoe zit het met uw motivatie?

Voelt u zich voldoende gemotiveerd om te stoppen, of heeft u het gevoel dat u hier nog aan moet werken? Wilt u zelf stoppen met roken, of willen vooral anderen graag dat u stopt? U kunt voor uzelf op een rijtje zetten wat uw redenen zijn om wel of niet te willen stoppen. Dit kan direct helpen om uw motivatie te verhogen!

Als u besluit om te stoppen met roken, kan Medipro u hierbij begeleiden. Het bespreken van motivatie is onderdeel van dit proces. Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching, wat gecombineerd kan worden met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Het traject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 10-03-2021
Delen: