Nieuws
Twee mensen die aan het joggen zijn

Roken en sporten

Het is algemeen bekend dat roken schadelijk is voor veel dingen. Roken verhoogt het risico op longkanker, hart- en vaatziekten en het zorgt voor beschadiging van de longen. Het is echter niet alleen slecht voor uw lichaam. Roken is ook niet bevorderlijk voor uw sportprestaties. Roken zorgt namelijk voor een slechte conditie, kortademigheid en chronisch hoesten. En dat is nog niet alles… Hieronder volgt een aantal feiten die wat minder bekend zijn.

Effect van een training

Als u inhaleert komt de rook direct in uw longen terecht. Hierdoor heeft het lichaam een verminderd zuurstoftransport en een slechtere longfunctie. Verder zorgt roken voor een hoge bloeddruk, verlaagde maximum hartslag en een verhoogde rusthartslag. Al deze gevolgen van roken zorgen ervoor dat een training minder effect heeft. Daarnaast zorgt roken ervoor dat uw spiercellen eiwitten actiever afbreken. Het wordt hierdoor moeilijker om spieren op te bouwen. 

Blessures bij rokers

Rokers hebben een verminderde doorbloeding. Hierdoor kan beschadigd weefsel slechter of langzamer genezen. Dat is een reden waardoor blessures langer zullen aanhouden bij rokers. Ook kan nicotinebehoefte optreden tijdens het sporten. Dit kan zorgen voor een verminderd concentratie- en reactievermogen. Hierdoor kunnen er sneller fouten worden gemaakt die blessuren kunnen opleveren.

Sporten helpt om te stoppen met roken

Ex-rokers die meerdere malen per week sporten, houden het beter vol om niet te roken. Sporten kan namelijk een goede manier zijn om uzelf af te leiden als u zin heeft om te roken. Op die manier kunt u de ontwenningsverschijnselen en de behoefte aan een sigaret onderdrukken. U kunt erg veel gezondheidswinst behalen door te stoppen met roken en meer te gaan sporten.

Stoppen met roken?

 Wilt u stoppen met roken, maar kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? De coaches van Medipro helpen u graag! Medipro biedt persoonlijke, telefonische en videocoaching bij het stoppen met roken. Dit traject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 21-02-2022
Delen: