Nieuws
Gemotiveerd blijven om te stoppen met roken

Gemotiveerd blijven om te stoppen met roken

Stoppen met roken is geen makkelijk proces. Het vergt vaak veel motivatie om goede voornemens vol te houden. Motivatie zorgt ervoor dat mensen worden aangezet tot actie. Het kan lastig zijn om gemotiveerd te blijven voor iets. Dit komt, omdat motivatie altijd met pieken en dalen komt. In deze blog vertellen we u meer over het belang van motivatie en hoe u uw motivatie het beste vast kunt houden.

Het belang

Motivatie is een belangrijke factor bij het stoppen met roken. Als de motivatie om te stoppen met roken ver te zoeken is, zal het een lastig verhaal worden. De kans om een terugval te krijgen is dan erg groot. Er bestaan twee soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Bij intrinsieke motivatie komt de motivatie uit uzelf, bijvoorbeeld als u wilt stoppen om te besparen of gezonder wil leven. Bij extrinsieke motivatie komt de motivatie vanaf de buitenwereld. Bijvoorbeeld als uw kinderen willen dat u stopt met roken, of als het door een arts wordt aangeraden.

Motivatie vasthouden om uw goede voornemens vol te houden

Om een goed voornemen te kunnen volhouden, moet u gemotiveerd zijn en blijven. Het is belangrijk dat uw goede voornemen past bij uw intrinsieke motivatie. Bij extrinsieke motivatie kan uw goede voornemen namelijk gaan voelen als een verplichting. Als uw omgeving wil dat u stopt, dan houdt u dit waarschijnlijk minder lang vol dan als u zelf gezonder wil leven en het fijn vindt om u fitter te voelen.

Het is dus belangrijk dat uw intrinsieke motivatie hoog is. Maar zelfs als uw intrinsieke motivatie hoog is, kunt u niet altijd 100% gemotiveerd zijn voor iets, bijvoorbeeld als u een moeilijk moment hebt of als er iets vervelends gebeurt in uw leven. Wij geven u daarom een aantal tips om ook tijdens die momenten uw motivatie te verhogen en vast te houden.

Tips om uw motivatie vast te houden

  1. Vraag uzelf altijd af: waarom wil ik dit eigenlijk?

Hiermee kunt u erachter komen, waar de motivatie vandaag komt. Vaak helpt het om deze redenen op te schrijven en ergens op te hangen waar u ze vaak ziet.

  1. Wees concreet

Om uw doel te bereiken is het belangrijk dat uw doel concreet en helder is. Zorg ervoor dat het doel niet te groot is en dat u niet teveel goede voornemens probeert na te streven. Veel goede voornemens falen, omdat de doelen niet realistisch zijn. De eerste weken van januari lukt het meestal nog wel om meerdere goede voornemens vast te houden, omdat mensen dan vaak in een motivatie “piek” zitten. Dit is alleen niet vol te houden op de momenten dat de motivatie minder wordt.

  1. Stel met iemand samen een doel op

Het kan ook al helpen om uw goede voornemen aan iemand te vertellen. Deze persoon kan u helpen op de momenten dat u het moeilijk heeft en u steun bieden.

  1. Praat met een coach

De coaches van Medipro zijn er op getraind om uw motivatie om te stoppen met roken te vinden en te vergroten. Hulp bij Stoppen met Roken vergroot uw kans om succesvol te stoppen aanzienlijk. Wanneer u de valkuilen en moeilijke momenten kent, wordt u er minder door verrast en kunt u de aangereikte handvatten optimaal benutten. 

Hulp nodig bij het stoppen met roken?

Onze ervaren coaches kunnen u helpen om gemotiveerd te blijven tijdens het stoppen. Wij bieden persoonlijketelefonische, en videocoaching Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, inclusief nicotinevervangers. Indien u graag meer informatie wilt over de coachingstrajecten van Medipro kunt u contact opnemen via de website, of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 11-01-2023
Delen: