Nieuws
roken slecht voor conditie

Wat doet roken met uw conditie?

Voor veel sporters is er een zomerstop tijdens de zomervakantie, dit betekent dat je minder bezig bent en je conditie achteruit zal gaan. Wanneer je rookt zal dit alleen maar sneller gaan. Rokers hebben vaker te maken met kortademigheid, hoesten en een slechtere conditie dan niet-rokers. Dit zorgt voor minder energie en een slechter uithoudingsvermogen, wat als heel belemmerend kan worden ervaren. Het verbeteren van de conditie is dan ook één van de belangrijkste redenen waarom rokers willen stoppen met roken. Maar hoe komt het eigenlijk dat roken uw conditie vermindert en wat gebeurt er als u weer stopt met roken?

Waarom is roken slecht voor uw conditie?

Om intensief te kunnen bewegen en sporten heeft het lichaam extra zuurstof nodig. Roken zorgt er echter voor dat er minder zuurstof door het lichaam kan worden vervoerd via rode bloedcellen. Door te roken krijgt u namelijk koolmonoxide binnen, en koolmonoxide zet zich vast aan rode bloedcellen. Er is dan geen plek meer voor zuurstof. Als er dan zuurstof wordt ingeademd gedurende sporten of intensieve inspanning, kan de zuurstof niet worden opgenomen. Een groot deel van de benodigde zuurstof wordt dan gewoon weer uitgeademd. Uw lichaam krijgt dan niet voldoende zuurstof binnen om een actieve inspanning te leveren.

Naast het plaatsgebrek voor zuurstof, worden de longen ook aangetast door de schadelijke stoffen van roken. De longen raken beschadigd waardoor de longcapaciteit afneemt en er nog minder zuurstof door het lichaam vervoerd kan worden.

Ook zorgt nicotine ervoor dat de hartslag versnelt en de bloeddruk hoger wordt. Als gevolg van roken vernauwen de bloedvaten zich, waardoor het hart harder moet werken om bloed met zuurstof door het lichaam te pompen. Hierdoor stijgt niet alleen de hartslag maar ook de bloeddruk. Intensieve inspanning kan hierdoor minder lang worden volgehouden. Dit is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Op den duurt zorgt roken namelijk voor meer kans op een hartaanval gedurende intensieve inspanning.

Conditie opbouwen én roken: kan dat?

Het is niet zo dat u per definitie een slechte conditie heeft als u rookt. Wat wél zo is, is dat uw conditie met dezelfde training beter was geweest als u niet zou roken. Omdat roken slecht is voor uw lichaam en conditie, kan training niet optimaal worden uitgevoerd. Daarom is training en conditieopbouw minder effectief als u rookt.

Wat doet stoppen met roken met uw conditie?

Stoppen met roken verbetert de bloedvoorziening in uw lichaam weer. Na verloop van tijd verdwijnt er steeds meer koolmonoxide uit het lichaam en is er dus weer meer ruimte voor zuurstof. Recent is ook uit onderzoek gebleken dat longen beter kunnen herstellen dan eerst werd gedacht. Door te stoppen met roken krijgen gezonde longcellen de kans om de schade aan de kapotte cellen te herstellen. De longen gaan weer beter functioneren en dit is goed voor uw conditie.

Het kan zijn dat u deze voordelen nog niet ervaart als u recent gestopt bent met roken. Door de ontwenningsverschijnselen kunt u zich slecht voelen, waardoor u het idee hebt dat uw conditie er alleen maar op achteruit gaat. Op de langere termijn zullen de ontwenningsverschijnselen echter verdwijnen. Dan zult u de voordelen voor uw conditie wél ervaren.

Hulp bij stoppen met roken?

Wilt u stoppen met roken en uw gezondheid en conditie verbeteren? Voor begeleiding bij het stoppen met roken kunt u terecht bij Medipro. Onze coaches helpen u graag om gemotiveerd te blijven en vol te houden, het doel is natuurlijk om nooit meer te roken. Wilt u graag meer informatie over stoppen met roken of een afspraak maken? U kunt contact met ons opnemen of bel direct naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 20-07-2020
Delen: