Terugval bij stoppen met roken - en nu? | Medipro Coaching
Nieuws
terugval stoppen met roken

Terugval bij stoppen met roken – en nu?

Het kan zomaar gebeuren: u bent gestopt met roken en na een tijdje rookt u tóch weer een sigaret. Dit kan gebeuren op een gezellig feestje of juist gedurende een stressvolle periode. Of omdat u denkt dat één sigaret geen kwaad kan. Veel stoppers hebben te maken met terugval in het roken. U bent dus niet de enige! Maar wat kunt u het beste doen als u weer gerookt hebt?

Bedenk waarom u wilde stoppen

Na een terugval kan het verstandig zijn om weer even terug te kijken naar het begin van de stoppoging. Waarom begon u aan de stoppoging? Had u specifieke redenen om niet meer te roken? Schrijf alle redenen op en gebruik ze als motivatie om vanaf nu geen sigaret meer op te steken.

Leer van de fout van de terugval

Dat de huidige poging niet is gelukt, wil niet zeggen dat u nooit kunt stoppen. Onthoud dat iedere mislukte stoppoging u dichter bij de laatste succesvolle heeft gebracht. Wees daarom niet boos of teleurgesteld: stress zorgt juist voor meer neiging tot roken.

In plaats van focussen op wat er fout ging, kunt u beter focussen op wat er de volgende keer beter kan. Wat zorgde ervoor dat u die sigaret weer opstak? Bedenk wat u zou kunnen doen indien dezelfde situatie zich weer voordoet. U weet nu wat écht moeilijke momenten voor u zijn, dus daar kunt u zich nu extra op voorbereiden.

Wees daarnaast ook trots op de periode dat het wél goed ging. Voordat u weer begon met roken was u een tijdje gestopt. Het stoppen ging een tijdje goed en dat is een mooie prestatie! Misschien kunt u hier ook iets van leren: wat deed u om het stoppen in die periode vol te houden? Probeer dit in de toekomst weer toe te passen. Met deze extra voorbereiding lukt het de volgende keer mogelijk wel!

Stop direct weer

Als u weer één of meerdere sigaretten heeft gerookt, maak hier dan vooral géén gewoonte van. Als u uw stoppoging door wil zetten is het verstandig meteen weer te stoppen. Het helpt om alle rookwaren in huis weg te gooien zodat ze uit beeld zijn. Als u af en toe blijft roken, dan is de kans groot dat u snel weer terugvalt in de oude gewoonte.

Steun van anderen

Steun uit de omgeving is heel belangrijk! Als de mensen om u heen u stimuleren om niet te roken door geen sigaretten aan te bieden helpt dit om de verleiding te weerstaan. Het is helemaal fijn als u bij mensen in uw omgeving terecht kunt voor afleiding of een goed gesprek tijdens moeilijke momenten. Dit kan zowel iemand zijn die ervaring heeft met stoppen als iemand die nooit gerookt heeft. Het belangrijkste is dat het iemand is die u steun kan bieden.

Niet alleen mensen uit uw directe omgeving kunnen helpen, maar u kunt ook op zoek gaan naar professionele steun bij het stoppen. Coaches van Medipro helpen u graag met de juiste begeleiding. De coach werkt samen met u aan het verhogen van uw motivatie en de omgang met moeilijke momenten gedurende het stoptraject.

Tot slot

Een terugval staat natuurlijk niet in de planning, maar het kan toch gebeuren. Stoppen met roken is lastig en er zijn vaak meerdere stoppogingen nodig. Van iedere stoppoging kunt u leren om vervolgens een meer succesvolle stoppoging te kunnen doen.

Wilt u graag stoppen met roken en hierbij hulp ontvangen? Medipro biedt persoonlijke coaching en telefonische coaching. De begeleiding wordt vergoed door uw zorgverzekering zonder eigen risico. Heeft u vragen over stoppen met roken of wilt u meer weten over Medipro? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bel 088-7867799.

Gepubliceerd op: 23-01-2020
Delen: