Nieuws
Vrouw heeft terugval: rookt weer een sigaret aan keukentafel

Terugval bij het stoppen met roken – en nu?

Het kan zomaar gebeuren: u bent gestopt met roken, maar na een tijdje rookt u tóch weer een sigaret. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in een stressvolle periode, of na het horen van slecht nieuws. Veel stoppers krijgen op een gegeven moment te maken met een terugval. U bent dus niet de enige! Wat kunt u het beste doen als u weer gerookt heeft en hoe voorkomt u een nieuwe terugval in de toekomst? We bespreken het in deze blog.

Zie een terugval niet als falen!

Heeft u een uitglijder gemaakt? Dat is vervelend, maar dat betekent niet dat u weer helemaal terug bij af bent. Met de insteek dat het stoppen nu “mislukt” is, is de kans groter dat u weer in uw oude gewoonten vervalt. Zie de terugval liever als een leermoment. Dat brengt ons direct bij het volgende punt:

Leer van uw terugval

Hoewel een terugval nooit gewenst is, kunt u er wel heel veel van leren. Wat was de trigger die ervoor zorgde dat u weer een sigaret opstak? Als u dit weet, zal het u beter lukken om alert te blijven in de toekomst. Bedenk welke acties u kunt ondernemen als u weer in eenzelfde soort situatie terecht dreigt te komen.

Bedenk waarom u wil(de) stoppen

Op het moment dat u begint met stoppen bent u hartstikke gemotiveerd. Helaas komt motivatie met pieken en dalen, waardoor er sowieso momenten gaan komen waarop u minder gemotiveerd bent. Op deze momenten bent u het meest gevoelig voor een terugval. Neem bij een terugval even de tijd om na te gaan waarom u graag wilde stoppen. Wat was het moment dat u besloot dat u nu écht klaar was met die sigaret? Wat voelde u op dat moment? Door hier bewust mee bezig zijn, kunt u uw huidige motivatie om het stoppen door te zetten een boost geven.

Stop direct weer

Accepteer het dat u één of meerdere sigaretten heeft gerookt, maar zet het stoppen met roken daarna direct door. Rook niet dat ene pakje op dat u nu toch al heeft liggen, en stel het ook niet uit tot de week of de maand daarna om opnieuw te stoppen. Daardoor wordt de drempel namelijk steeds hoger. Gooi al het rookwaar dat u in huis heeft direct weer weg en ga vol goede moede door met stoppen. Het is ook belangrijk om niet te stoppen met nicotinevervangers of dergelijke nicotinevervangers. 

Zoek steun van anderen

Steun uit de omgeving is heel belangrijk! Als de mensen om u heen u stimuleren om niet te roken en u geen sigaretten aanbieden, helpt dit om de verleiding te weerstaan. Ook is het fijn als u bij mensen in uw omgeving terecht kunt voor afleiding, of een goed gesprek tijdens moeilijke momenten.

Professionele steun bij het stoppen met roken

Mensen uit uw directe omgeving kunnen u helpen, maar soms is het ook fijn om met iemand te praten die verder van u af staat en die zonder oordeel het gesprek in gaat. De coaches van Medipro zijn erin gespecialiseerd om uw motivatie om te stoppen met roken te verhogen en om u te helpen om een terugval te voorkomen. U kunt kiezen voor persoonlijke, telefonische en videocoaching. Deze begeleiding, inclusief hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit gaat niet ten laste van het eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 77 99.

Gepubliceerd op: 22-03-2023
Delen: