Nieuws
Het belang van steun bij het stoppen met roken Medipro

Het belang van steun bij het stoppen met roken

Stoppen met roken is een uitdagend proces. Ook wanneer u erg gemotiveerd bent, kan het stoppen soms moeilijk zijn. Het is dan fijn wanneer uw omgeving u steunt. In deze blog bespreken we waarom steun belangrijk is en hoe steun van uw omgeving u kan helpen bij uw stoppoging.

Het belang van steun tijdens het stopproces

Het proces van ontwenning wat na het stoppen optreedt, kan fysiek en mentaal uitdagend zijn. U kan last hebben van ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, onrust en slapeloosheid. Ook gewoonte en verleiding kunnen het stoppen lastig maken. Misschien vindt u het daarom fijn als iemand u af en toe motiveert. Dit kan bijvoorbeeld door u eraan te herinneren dat roken ongezond is en dat u dus een goede reden heeft om te stoppen. Het kan soms ook juist behulpzaam zijn wanneer iemand u het vertrouwen geeft dat u het stoppen kan volhouden. Tijdens het soms lastige stopproces kan uw omgeving u extra motiveren en er voor u zijn wanneer u moeilijke momenten ervaart.

Steunende vrienden en familie

Onderzoek toont aan dat rokers graag steun willen bij het stoppen met roken. Niet alleen door middel van motivatie, maar ook praktische steun wordt als behulpzaam ervaren. Zoals een stuk wandelen of even bellen tijdens een moeilijk moment, om zo te zorgen voor wat afleiding. Wanneer u wilt stoppen of hiermee bezig bent, wees hier dan ook open over tegenover dierbaren. Alleen dan kunnen zij u helpen.

Steun van rokende dierbaren

Wanneer mensen in uw omgeving roken, kan dat lastig zijn. U kunt vragen of zij rekening willen houden met uw stoppoging. Bijvoorbeeld door niet in uw buurt te roken en u geen sigaretten aan te bieden. Ook dit is een vorm van nuttige steun!

Professionele steun bij het stoppen

Het hebben van de juiste steun kan het stopproces gemakkelijker maken. Uw partner, familie, vrienden of collega’s kunnen uw motiveren of zorgen voor wat afleiding op moeilijke momenten. Er bestaat echter ook professionele steun. De coaches van Medipro kunnen helpen bij het stopproces. Zij kunnen u begeleiden bij het stoppen met roken. U bekijkt samen waarom u rookt, werkt aan uw motivatie en u krijgt advies over hoe u het beste kan omgaan met het stoppen met roken. De hulp van de coach wordt vergoed vanuit het basispakket, eventueel met een hulpmiddel zoals een nicotinevervanger. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via de website, of bellen naar 088-7867799.
Gepubliceerd op: 01-03-2023
Delen: