Nieuws
angst voor ontwenninsverschijnselen

De ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken

Stoppen met roken levert veel voordelen op voor uw lichaam en gezondheid, maar door de ongemakken van ontwenningsverschijnselen kan het in het begin niet zo voordelig voelen. U zit bijvoorbeeld niet lekker in uw vel, of u kunt meer gaan hoesten. Gelukkig zijn ontwenningsverschijnselen slechts tijdelijk en zijn er wel degelijk directe voordelen van stoppen met roken voor de gezondheid. We bespreken hier wat ontwenningsverschijnselen zijn en wat u eraan kunt doen.

Waar komen ontwenningsverschijnselen vandaan?

Het lichaam raakt gewend aan de toevoer van nicotine. Als het lichaam ineens lange tijd geen nicotine toegediend krijgt, ontstaan er ontwenningsverschijnselen. Deze zijn meestal het sterkst op de derde of vierde dag na het stoppen. Gelukkig houden ze nooit heel lang aan. Na drie weken hebben de meeste mensen nauwelijks nog last van ontwenningsverschijnselen. Wel kunnen er dan nog steeds moeilijke momenten voorkomen waarop u erg naar een sigaret verlangt, maar dit is het gevolg van de geestelijke verslaving, en niet meer van de lichamelijke verslaving.

Waar kunt u last van krijgen?

Er zijn veel verschillende ontwenningsverschijnselen, zoals een onrustig gevoel, boosheid, somberheid, angst, spanning, slecht slapen, minder concentratie, toegenomen eetlust, wisselingen in lichaamstemperatuur, transpireren, verlaagde weerstand, vertraagde hartfrequentie en obstipatie. Gelukkig ervaart niemand al deze verschijnselen tegelijkertijd! Vanwege de genoemde ongemakken kan het wel lastig zijn om gemotiveerd te blijven en het stoppen vol te houden.

Wat kunt u eraan doen?

Ontwenningsverschijnselen zijn vervelend omdat ze ontmoedigend kunnen werken tijdens het stoppen, wat kan zorgen voor een terugval. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen om de ontwenningsverschijnselen te beperken. Hulpmiddelen vergroten de kans op een succesvolle stoppoging.

Als de ontwenningsverschijnselen zijn verdwenen zult u nog steeds af en toe hunkeren naar een sigaret. De zin in een sigaret houdt overigens voor de meeste mensen maar een aantal minuten aan. Door op de moeilijke momenten afleiding te zoeken, voorkomt u dat u terugvalt. Ga bijvoorbeeld een rondje lopen, of luister muziek. Zorg dat u bezig blijft en niet aan de sigaret hoeft te denken.

Wilt u stoppen met roken?

Door professionele begeleiding te combineren met hulpmiddelen wordt de kans op een succesvolle stoppoging aanzienlijk vergroot. Medipro biedt persoonlijke, telefonische en videocoaching om u te begeleiden bij het stoppen. Dit traject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 04-01-2023
Delen: