De ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken | Medipro
Nieuws
angst voor ontwenninsverschijnselen

De ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken

Stoppen met roken levert veel voordelen op voor uw lichaam en gezondheid, maar door de ongemakken van ontwenningsverschijnselen kan het in het begin niet zo voordelig voelen. U zit bijvoorbeeld niet lekker in uw vel en u kunt meer gaan hoesten. Gelukkig zijn ontwenningsverschijnselen slechts tijdelijk en zijn er wel degelijk directe voordelen van stoppen met roken voor de gezondheid. We bespreken hier wat ontwenningsverschijnselen zijn en wat u eraan kunt doen.

Waar komen ontwenningsverschijnselen vandaan?

Roken is verslavend vanwege de stof nicotine. Nicotine zorgt voor een ‘belonend’ gevoel na het roken van een sigaret. Om dit gevoel weer terug te halen, is steeds nieuwe toevoer van nicotine nodig. Als het lichaam te lang geen nicotine binnenkrijgt ontstaan er ontwenningsverschijnselen. Het lichaam heeft behoefte aan het ‘belonende’ gevoel van de nicotine en het lichaam laat dit merken door de ontwenningsverschijnselen. Op de derde of vierde dag na het stoppen zijn deze meestal het sterkst. Na drie weken hebben de meeste mensen niet of nauwelijks last meer van ontwenningsverschijnselen. Er kunnen dan nog steeds moeilijke momenten voorkomen, maar dit is het gevolg van de geestelijke verslaving, en niet meer van de lichamelijke verslaving.

Waar kunt u last van krijgen?

Er zijn veel verschillende ontwenningsverschijnselen. Veelvoorkomende ontwenningsverschijnselen zijn een onrustig gevoel, boosheid, somberheid, angst, spanning, slecht slapen, minder concentratie, toegenomen eetlust, wisselingen in lichaamstemperatuur, transpireren, verlaagde weerstand, zin in roken, vertraagde hartfrequentie en obstipatie. Gelukkig heeft niemand al deze verschijnselen tegelijkertijd! Vanwege de genoemde ongemakken kan het soms echter lastig zijn om gemotiveerd te blijven en het stoppen vol te houden.

Wat kunt u eraan doen?

Ontwenningsverschijnselen zijn vervelend omdat ze ontmoedigend kunnen werken tijdens de stoppoging en kunnen zorgen voor een terugval. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen om de ontwenningsverschijnselen te beperken. Hulpmiddelen vergroten hiermee de kans op een succesvolle stoppoging. Er zijn veel verschillende hulpmiddelen beschikbaar, met allemaal een andere werking om de ontwenningsverschijnselen te beperken.

De hunkering naar een sigaret houdt overigens voor veel mensen maar een aantal minuten aan. Door op de moeilijke momenten afleiding te zoeken voorkomt u dat u tijdens deze momenten terug kunt vallen. Ga bijvoorbeeld een rondje lopen, luister muziek of haal wat te drinken zodat u bezig blijft en niet aan de sigaret hoeft te denken.

Wilt u stoppen met roken?

Door professionele begeleiding in combinatie met hulpmiddelen wordt de kans op een succesvolle stoppoging aanzienlijk vergroot. Ontwenningsverschijnselen zullen niet volledig verdwijnen, maar ze kunnen wel worden beperkt en u kunt leren hoe u hiermee om kunt gaan. Het traject bij Medipro wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 30-09-2020
Delen: