Nieuws
aankomen en stoppen met roken

Stoppen met roken en gewichtstoename – Hoe komt het en wat is eraan te doen?

Stoppen met roken betekent niet noodzakelijk meer kilo’s op de weegschaal. Gewichtstoename is één van de grootste angsten die rokers hebben als ze van plan zijn te stoppen met roken. Sommige stoppers kiezen er soms zelfs voor om na het stoppen toch weer te gaan roken om af te vallen. Hoe komt het dat mensen vaak zwaarder worden door stoppen met roken en is het te voorkomen?

Oorzaken gewichtstoename

De stof die uw lichaam binnenkomt als u sigarettenrook inhaleert is nicotine. Nicotine heeft op twee manieren invloed op uw stofwisseling. Ten eerste zorgt nicotine ervoor dat de stofwisseling versnelt. Hierdoor wordt uw energieverbruik verhoogd. Daarnaast onderdrukt nicotine de eetlust en het hongergevoel. Die twee factoren zorgen ervoor dat een roker gemiddeld vier kilogram lichter is dan een niet-roker. Als u vervolgens stopt met roken wordt de stofwisseling weer wat langzamer. In het geval dat de hoeveelheid voedsel dan gelijk blijft, is de kans groot dat u aankomt. Een toename van 2 à 3 kilo is vaak onvermijdelijk.

Vicieuze cirkel voorkomen

De problemen rondom roken en gewicht kunnen zorgen voor een vicieuze cirkel. Dat werkt als volgt: stoppen met roken kan zorgen voor een gewichtstoename en dat is heel frustrerend! Vaak is de gezondheid een belangrijke reden om te stoppen met roken en als u dan aankomt is dit een ongewenst gevolg. De gewichtstoename en de frustratie hierover kunnen er uiteindelijk zelfs voor zorgen dat u weer begint met roken om af te vallen. Maar vervolgens wilt u dan ook weer van de rookgewoonte af en zo blijft er altijd een probleem in stand.

Om de cirkel te doorbreken is het belangrijk om na het stoppen het gewicht onder controle te houden. Dit is misschien niet altijd even makkelijk, maar er zijn wel manieren om zo goed als mogelijk op gewicht te blijven na het stoppen met roken.

7 tips om niet aan te komen tijdens het stoppen met roken

  1. Ga sporten. Door te sporten wordt uw stofwisseling weer versneld.
  2. Let goed op de grootte van de porties die u eet.
  3. Maak gezonde keuzes in de supermarkt. Snacks en frisdranken zijn heel verleidelijk maar kunnen er, vooral na het stoppen met roken, voor zorgen dat u snel aankomt.
  4. Streef een eetpatroon na wat u vol kunt houden zodat het een gewoonte wordt. Een gezond eetpatroon op lange termijn is veel effectiever dan in één korte periode afvallen door lijnen.
  5. Drink genoeg water gedurende de dag. Als u zin krijgt in een glas frisdrank of een tussendoortje, drink dan eerst een glas water.
  6. Wees voorzichtig met alcoholgebruik. Alcoholische dranken bevatten veel calorieën en daarnaast stimuleert alcohol de trek in zowel eten als sigaretten.
  7. Zoek een goede manier om met stress om te gaan. Een sigaret kan een manier zijn om met stress om te gaan. Het is niet de bedoeling dat eten die plaats in gaat nemen.

Gewichtstoename met het stoppen met roken kan dus voorkomen worden. Het vergt wat doorzettingsvermogen, maar het is zeker mogelijk om te stoppen met roken én een gezond gewicht te behouden. U kunt dus erg veel gezondheidswinst behalen door te stoppen met roken.

Stoppen met roken?

Medipro biedt verschillende vormen van coaching om u te begeleiden bij het stoppen. U kunt kiezen voor persoonlijke, telefonische of videocoaching. Dit traject, inclusief eventuele eventuele hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via onze website, of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 05-02-2020
Delen: