Nieuws
aankomen en stoppen met roken

Stoppen met roken en gewichtstoename – Hoe komt het en wat is eraan te doen?

Gewichtstoename is één van de grootste angsten die rokers hebben als ze van plan zijn te stoppen met roken. Ondanks dat mensen eigenlijk willen stoppen met roken, stellen ze de stoppoging soms uit vanwege de angst om aan te komen tijdens het stoppen. Sommige stoppers kiezen er soms zelfs voor om na het stoppen toch weer te gaan roken om af te vallen. Hoe komt het dat mensen vaak zwaarder worden door stoppen met roken en is het te voorkomen?

Oorzaken gewichtstoename

Roken zorgt ervoor dat de stofwisseling versnelt. Hierdoor wordt eten sneller verteerd en valt u vaak af als u begint met roken. Als u vervolgens stopt met roken wordt de stofwisseling weer wat langzamer. Als de hoeveelheid voedsel dan gelijk blijft, is de kans groot dat u aankomt. Een toename van 2 à 3 kilo is vaak onvermijdelijk.

Daarnaast remt roken de eetlust. Door te stoppen valt die rem weg en bent u vaak geneigd om meer te gaan eten. De eetlust neemt toe omdat het reuk- en smaakvermogen verbetert door te stoppen met roken. Al het eten ruikt en smaakt daardoor beter, wat het aantrekkelijker maakt om meer te eten. Hierin schuilt het grootste gevaar voor het gewicht: binnen de kortste tijd kunt u hierdoor veel aankomen. De toename door meer eetlust is echter te voorkomen.

Vicieuze cirkel voorkomen

De problemen rondom roken en gewicht kunnen zorgen voor een vicieuze cirkel. Dat werkt als volgt: stoppen met roken kan zorgen voor een gewichtstoename en dat is heel frustrerend! Vaak is de gezondheid een belangrijke reden om te stoppen met roken en als u dan aankomt is dit een ongewenst gevolg. De gewichtstoename en de frustratie hierover kunnen er uiteindelijk zelfs voor zorgen dat u weer begint met roken om af te vallen. Maar vervolgens wilt u dan ook weer van de rookgewoonte af en zo blijft er altijd een probleem in stand.

roken en gewichtstoename

Om de cirkel te doorbreken is het belangrijk om na het stoppen het gewicht onder controle te houden. Dit is misschien niet altijd even makkelijk, maar er zijn wel manieren om zo goed als mogelijk op gewicht te blijven na het stoppen met roken.

Wilt u stoppen met roken en voorkomen dat u te veel aankomt? Wij geven u 7 tips:

  1. Ga sporten. Stoppen met roken vertraagt de stofwisseling, en met sporten kan de stofwisseling weer versneld worden waardoor voedsel sneller wordt verbrand. U hoeft niet meteen heel intensief te sporten, regelmatige beweging is ook heel zinvol!
  2. Let goed op de grootte van de porties die u eet. Als u van tevoren bepaalt wat en hoeveel u gaat eten, eet u minder snel onnodig veel. Houd hier rekening mee met boodschappen doen: als u niet teveel koopt, kunt u ook niet in de verleiding komen teveel te eten.
  3. Houd naast de hoeveelheid boodschappen ook rekening met gezonde keuzes in de supermarkt. Snacks en frisdranken zijn heel verleidelijk maar kunnen er, vooral na het stoppen met roken, voor zorgen dat u snel aankomt.
  4. Streef een eetpatroon na wat u vol kunt houden zodat het een gewoonte wordt. Een gezond eetpatroon op lange termijn is veel effectiever dan in één korte periode afvallen door lijnen. Dit zorgt vaak voor terugval in de oude eetgewoontes en opnieuw gewichtstoename.
  5. Drink genoeg water gedurende de dag. Als u zin krijgt in een glas frisdrank of een tussendoortje, drink dan eerst een glas water. De kans is groot dat u daarna veel minder behoefte heeft aan een tussendoortje.
  6. Wees voorzichtig met alcoholgebruik. Alcoholische dranken bevatten veel calorieën en daarnaast stimuleert alcohol de trek in zowel eten als sigaretten.
  7. Zoek een manier om om te gaan met stressvolle momenten. Een sigaret kan een manier zijn om met stress om te gaan. Het is niet de bedoeling dat eten die plaats in gaat nemen, ook al kan dit heel verleidelijk zijn.

Tot slot

Het hoeft dus niet zo te zijn dat u veel aankomt op het moment dat u stopt met roken. Een toename van 2 à 3 kilo is vaak onvermijdelijk, maar verder is het mogelijk om uw gewicht stabiel te houden. Het vergt wat doorzettingsvermogen, maar het is zeker mogelijk om te stoppen met roken én een gezond gewicht te behouden.

Wilt u graag stoppen met roken en kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? Medipro biedt telefonische en persoonlijke coaching bij het stoppen met roken. U kunt dan ook moeilijkheden bespreken, zoals angst voor gewichtstoename. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact opnemen of bel direct naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 05-02-2020
Delen:
Lees hier alles over de werkwijze van Medipro tijdens de coronaperiode