Cold turkey stoppen of afbouwen – Medipro | Stoppen Met Roken Coaching
Nieuws
Gebroken sigaret

Cold turkey stoppen of afbouwen

Elk jaar doen meerdere mensen een poging om te stoppen met roken. Er zijn veel verschillende methodes om voorgoed afscheid te nemen van de sigaret. U kunt meteen stoppen, oftewel “cold turkey” of uw sigarettenverbruik langzaam afbouwen. In deze blog lees je wat beide stopmethodes inhouden en welke het meest effectief is.

Cold turkey

 Cold turkey houdt in dat je in één keer stopt zonder rustig af te bouwen. Gemotiveerd zijn is dus van groot belang bij deze stop methode. Als u ‘cold turkey’ stopt heeft een grotere kans dat u last krijgt van ontwenningsverschijnselen. De ontwenningsverschijnselen die u kunt ervaren zijn: rusteloosheid, slapeloosheid en prikkelbaarheid.

Stoppen met roken door af te bouwen

Bij langzaam afbouwen van het roken, mindert u geleidelijk uw sigarettenverbruik. De snelheid waarmee u vermindert kunt u dan zelf bepalen. Maar er wordt aangeraden om binnen twee weken naar nul af te bouwen. Door uw sigarettenverbruik langzaam te verminderen, krijgt u waarschijnlijk minder last van ontwenningsverschijnselen. Het wordt afgeraden om bij het afbouwen gebruik te maken van nicotinepleisters. Het geleidelijk minderen van uw sigarettenverbruik geeft mogelijkheden om toch af en toe een extra sigaret te roken, waardoor deze methode toch als minder effectief wordt gezien

Wat is de beste methode

Bij het in één keer stoppen heeft u kans dat u veel last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Om deze ontwenningsverschijnselen te verminderen kunt u gebruik maken van nicotinevervangers, zoals nicotinepleisters of kauwgom. Deze nicotine vervangende middelen geven geleidelijk nicotine af, waardoor uw lichaam minder hunkert naar deze verslavende stof. Met afbouwen krijgt u minder last van ontwenningsverschijnselen maar ‘cold turkey’ stoppen is beter, omdat je minder mogelijkheden hebt om af en toe te roken.

Het is gebleken dat mensen die stoppen met roken met behulp van een coach een grotere kans hebben op een succesvolle stoppoging dan mensen die op eigen gelegenheid stoppen. De coaches kunnen stoppers door moeilijke momenten heen helpen en helpen om de motivatie op peil te houden. Als naast de coaching ook hulpmiddelen gebruikt worden, vergroot ook dit de kans om effectief te stoppen. Met de juiste begeleiding kan de slagingskans tot wel 10 keer vergroten.

Wilt u voorgoed afrekenen met uw verslaving? 

Bij Medipro kunt u kiezen voor verschillende coachingsvormen. Wij bieden persoonlijketelefonische, of videocoaching om u van het roken af te helpen. Deze begeleidingsvormen worden alle drie door de zorgverzekeraar vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via onze website, of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 23-06-2022
Delen: