Nieuws
Gebroken sigaret verwijt naar cold turkey stoppen of afbouwen

Cold turkey stoppen of afbouwen?

Elk jaar bedenken meerdere mensen “ik stop ermee”, ze doen dan een poging om te stoppen met roken. Er zijn veel verschillende methodes om voorgoed afscheid te nemen van de sigaret. U kunt “cold turkey” stoppen, of uw sigarettenverbruik langzaam afbouwen. In deze blog leest u wat beide stopmethodes inhouden en welke het meest effectief is.

Cold turkey

“Cold turkey” houdt in dat u in één keer stopt, zonder geleidelijk af te bouwen. Gemotiveerd zijn is dus van groot belang bij deze stopmethode. Als u “cold turkey” stopt, is de kans groot dat u last krijgt van ontwenningsverschijnselen, omdat uw lichaam ineens geen nicotine meer binnenkrijgt. De ontwenningsverschijnselen die u kunt ervaren zijn onder andere rusteloosheid, slapeloosheid en prikkelbaarheid.

Stoppen met roken door af te bouwen

Bij het afbouwen van het roken, mindert u geleidelijk uw sigarettenverbruik. De snelheid waarmee u vermindert kunt u zelf bepalen, maar er wordt aangeraden om binnen twee weken naar nul sigaretten te gaan. Het voordeel van deze methode is dat u minder last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Daar staat tegenover dat u nog steeds afhankelijk bent van de sigaret als u af en toe rookt. 

Wat is de beste methode?

Beide methoden hebben dus voor- en nadelen. Toch wordt “cold turkey” stoppen als effectiever beschouwd dan geleidelijk afbouwen. Om de ontwenningsverschijnselen te verminderen kunt u gebruik maken van verschillende hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters of kauwgom. We horen vaak “werken nicotinepleisters echt?”. Het antwoord hierop is ja, deze nicotinevervangende middelen geven geleidelijk nicotine af, waardoor uw lichaam minder hunkert naar de verslavende stof. Zo wordt het makkelijker om het stoppen vol te houden. Daarnaast kan een coach u helpen om het stoppen beter vol te houden door middel van een stoppen met roken plan. 

Wilt u voorgoed afrekenen met uw verslaving? 

Het is gebleken dat mensen die stoppen met roken met behulp van een coach, in combinatie met een hulpmiddel, de grootste kans hebben om succesvol te stoppen. Een coach kan u door moeilijke momenten heen helpen en helpen om de motivatie op peil te houden om nooit meer te roken. 

Bij Medipro kunt u kiezen voor verschillende coachingsvormen. Wij bieden persoonlijketelefonische, of videocoaching om u van het roken af te helpen. Deze begeleidingsvormen worden door de zorgverzekeraar vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via onze website, of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 23-06-2023
Delen: