Nieuws
Man die moeilijke momenten ervaart na het stoppen met roken

Moeilijke momenten na het stoppen met roken

Van alle rokers wil bijna 80% het liefste stoppen. Dit is allesbehalve makkelijk. De angst voor ontwenningsverschijnselen op de ergste dagen en de beruchte moeilijke momenten houden veel mensen tegen in hun stoppoging. Moeilijke momenten zijn de momenten waarop de hunkering naar een sigaret het grootst is. Dit zijn vaak de momenten waarop u voorheen normaal gesproken rookte. Roken is sterk gekoppeld aan dagelijkse gewoontes en dat is lastig om te doorbreken. Wij zetten een aantal moeilijke momenten voor u op een rij en geven u tips om deze te overwinnen.

In de ochtend

Sommige mensen hebben meteen bij het opstaan al onbedwingbare zin in een sigaret. Een kop koffie met een sigaret is voor veel rokers onderdeel van hun ochtendritueel. Door de stimulerende werking van nicotine kunt u zich namelijk energiek voelen als u meteen na het opstaan een sigaret rookt. Mensen die gestopt zijn met roken kunnen dit gevoel erg missen.

  • Tip: Neem een douche of poets uw tanden. De hunkering naar een sigaret duurt vaak maar een even. Door even iets anders te gaan doen leidt u uw gedachten van het roken af.

In de pauze

Rokers nemen ook vaak in de pauze op hun werk een moment om een sigaret te roken. Zij kunnen dan even afstand doen van hun werk door naar buiten te gaan. Als u altijd in uw pauze rookt is het lastig om deze gewoonte te doorbreken. Dit kan dus ook een moeilijk moment zijn als u gestopt bent. Al helemaal als collega’s van u wel met z’n allen gaan roken tijdens de pauze.

  • Tip: Ga een rondje wandelen. Zo kunt u alsnog afstand doen van uw werk. Vraag aan een niet-rokende collega om met u mee te lopen.

Na het werk

Thuiskomen na een lange, drukke werkdag gaat voor veel rokers gepaard met een sterke behoefte aan een sigaret. Veel mensen verlangen namelijk naar een sigaret als zij stress ervaren. Door de nicotine lijkt het gevoel van stress minder te worden. Op zo’n moment kan het extra lastig zijn om niet te roken.

  • Tip: Beloon uzelf met iets anders dan een sigaret na een lange werkdag of als u stress ervaart. Dit kan van alles zijn: beloon uzelf met iets waar u blij van wordt.

Na het avondeten

De sigaret na het eten is ook voor veel rokers eentje die ze niet snel overslaan. Eten is een moment van gezelligheid en ontspanning en daar hoort voor veel rokers een sigaret bij. Het doorbreken van deze gewoonte is voor veel (ex-)rokers een uitdaging.

  • Tip: Was na het eten meteen af of ruim de vaatwasser in. Door meteen met iets anders bezig te zijn na het eten wordt u afgeleid van de gedachte aan een sigaret. Tegen de tijd dat u klaar bent met opruimen is de craving waarschijnlijk voorbij.

Op het terras of tijdens het uitgaan

Ook op het terras of in de kroeg kan er een sterke behoefte bestaan aan een sigaret. Er wordt dan vaak alcohol genuttigd, wat de zelfcontrole vermindert. Hierdoor kan het lastig zijn om de behoefte aan een sigaret te bedwingen. Daarnaast ziet u veel mensen om u heen roken, waardoor de verleiding extra groot is.

  • Tip: Probeer de eerste weken nadat u gestopt bent zo min mogelijk alcohol te drinken. Als u toch alcohol drinkt, wissel dat dan af met een glas water. Hierdoor blijft u scherper en bent u beter in staat om niet te roken. Vraag uw vrienden om u geen sigaretten aan te bieden en neem zelf geen pakje mee.

Wilt u stoppen?

Om deze moeilijke momenten door te komen is het fijn om hierbij ondersteund te worden. Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching aan om u te begeleiden bij het stoppen. Dit traject, inclusief eventuele eventuele hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of door te bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 16-06-2021
Delen: