Stoppen met roken en alcohol - een gevaarlijke combinatie | Medipro
Nieuws
alcohol drinken met een sigaret

Stoppen met roken en alcohol – een gevaarlijke combinatie

Roken en drinken gaan vaak samen. Als u wilt stoppen met roken, kan het daarom gevaarlijk zijn om te drinken. Na het drinken van alcohol is het namelijk moeilijker om de verleiding van het roken te weerstaan. Hoe komt dat en hoe kunt u voorkomen dat deze combinatie zorgt voor een terugval?

Associatie roken en drinken

Er is een sterke associatie tussen roken en alcohol. Na het drinken van een paar drankjes volgt vaak al snel een sigaret. Het is een sterk ingesleten gewoonte en het kan zelfs zo zijn dat u merkt dat u een sigaret heeft opgestoken zonder dat u zich er echt bewust van was.

Het sociale aspect bij roken en drinken speelt ook een belangrijke rol. Vaak zult u niet de enige zijn die wilt gaan roken na een paar drankjes. Als de mensen met wie u staat te kletsen allemaal naar een plek gaan om te kunnen roken, voelt het als ‘gezellig’ om mee te doen.

Verminderde zelfcontrole

Door het drinken van alcohol vermindert uw zelfcontrole. U denkt minder aan de nadelige gevolgen van het roken en ziet de consequenties minder in. De kans dat u met deze instelling een sigaret opsteekt is vele malen groter dan wanneer u er nuchter over nadenkt.

Tips om terugval na drinken te voorkomen

Door te gaan drinken als u net gestopt bent met roken, zet u zichzelf dus in een risicovolle situatie. Dit is in principe niet erg, maar maakt het wel lastiger om het stoppen vol te houden. In dergelijke situaties is daarom extra aandacht vereist. Wij geven u een aantal tips om een terugval na het drinken van alcohol te voorkomen:

 • Blijf alert
  Het is belangrijk om alert te blijven. Blijf ervan bewust dat u in een riskante situatie terecht kunt komen door te drinken. Door bewust en alert te blijven kunt u voorkomen dat u zonder na te denken een sigaret opsteekt.
 • Neem geen pakje mee
  Zorg dat u geen sigaretten binnen handbereik heeft. Als u zelf sigaretten mee hebt, bestaat de kans dat u er uit gewoonte een opsteekt. Het kan dan zo zijn dat u ineens staat te roken en u zich daarna pas verbaast over het feit dat dit zo automatisch ging.
 • Vermijd rookruimtes
  Ga niet in rookruimtes staan. Zo voorkomt u dat het zien en ruiken van sigaretten u in de verleiding brengt. Ook als er buiten gerookt wordt, probeer hier dan zo veel mogelijk uit de buurt te blijven.
 • Vraag hulp
  Als u samen met vrienden op pad bent, vraag hen dan of ze u geen sigaretten willen aanbieden. Ze kunnen u ook helpen herinneren dat u geen sigaretten van anderen moet aannemen. Ook als u dan zelf even niet bewust ermee bezig bent, krijgt u een reminder om de verleiding te weerstaan.
 • Drink met mate
  Hoe meer u drinkt, hoe meer uw zelfcontrole vermindert en hoe moeilijker het wordt om alert te blijven en het niet-roken vol te houden. U kunt ervoor kiezen om van tevoren met uzelf af te spreken dat u het bij een beperkt aantal drankjes houdt.

Tot slot

Als u ook na een paar drankjes gestopt wilt blijven, zorg dan dus dat u alert blijft zodat u de verleiding kunt blijven weerstaan. Hoe langer u gestopt bent met roken, hoe minder moeite dit zal gaan kosten.

Heeft u vragen over hulp bij stoppen met roken of wilt u meer weten over Medipro? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bel ons op 088-7867799.

Gepubliceerd op: 07-10-2020
Delen: