Nieuws
moeilijkste dagen stoppen met roken

Ergste dagen na het stoppen met roken – Hoe komt u hier doorheen?

Veel mensen zien op tegen de ontwenningsverschijnselen na het stoppen met roken. Deze treden vooral de eerste dagen na het stoppen op. De derde en de vierde dag na het stoppen zijn vaak de ergste dagen. Hoe zorgt u ervoor dat u deze eerste en lastigste dagen doorkomt?

Het is belangrijk om door de eerste moeilijke momenten heen te komen, want het risico op terugval gedurende dit soort momenten is groot. Als het u echter lukt om deze dagen vol te houden, kan dat een enorm zelfvertrouwen geven! Om u op weg te helpen hebben wij enkele tips op een rij gezet die u kunnen helpen als u het zwaar hebt.

7 tips voor de ergste dagen

  • Het is fijn om uzelf er op een moeilijk moment aan te herinneren dat het verlangen naar de sigaret uiteindelijk vanzelf weer verdwijnt. Het zware moment is dus slechts tijdelijk en als u zich hier doorheen slaat krijgt u er veel voordelen voor terug.
  • Praat met ex-rokers. Stoppen is natuurlijk voor iedereen anders, maar het is toch fijn om van anderen te horen waar zij tegenaan liepen tijdens het stoppen.
  • Als u het verlangen voelt om te gaan roken, kunt u zichzelf afleiden. De aandacht op iets anders leggen kan helpen om het verlangen naar uw idee sneller voorbij te laten gaan. Om uzelf af te leiden kunt u bijvoorbeeld denken aan het luisteren van muziek, een korte wandeling of het drinken van een glas water.
  • Maak voor het stoppen een concrete lijst met activiteiten die u kunt gaan doen op het moment dat u zin krijgt in een sigaret. Dit kunnen zowel activiteiten in huis zijn als buiten de deur. Als u afleiding heeft is de kans kleiner dat u toch weer een sigaret opsteekt.
  • Zorg dat u geen rookwaar meer in huis hebt. Dit kan voorkomen dat u toch naar de sigaret grijpt, simpelweg omdat u die nu niet tot uw beschikking hebt.
  • Maak een lijstje met alle redenen waarom u graag wilt stoppen. U kunt dit lijstje weer bekijken op een moment dat u het moeilijk heeft, om uzelf eraan te herinneren waarom u graag wil stoppen.
  • Nicotinevervangers of stoppen-met-rokenmedicijnen kunnen ervoor zorgen dat u minder last ervaart van ontwenningsverschijnselen.

Hulp bij het stoppen

Wilt u graag stoppen met roken en zou u hier graag begeleiding bij ontvangen? Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching. Tijdens het traject helpen onze coaches u ook bij de keuze voor een geschikt hulpmiddel zoals nicotinevervangers. Het coachingstraject en bijbehorende hulpmiddelen worden door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 30-12-2020
Delen: