Nieuws
stoppen met roken volhouden

Volhouden van stoppen met roken – 7 tips voor succes

Veel stoppers hebben moeite om hun stoppen-met-rokenpoging vol te houden. Na enige tijd beginnen zij vaak tóch weer met roken. Het is niet makkelijk om stoppen met roken vol te houden, maar het is zeker niet onmogelijk! Hier geven we u 7 tips voor een succesvolle stoppoging.

Afleiding

Als u sterk de neiging krijgt om een sigaret te roken, zoek dan naar afleiding. Zet bijvoorbeeld een kop thee of ga een stukje lopen. Als u niet de hele tijd aan de sigaret denkt, zal het moeilijke moment voor uw gevoel sneller voorbij zijn.

Motivatie

Het is goed om gedurende moeilijke momenten terug te denken aan de redenen waarom u wilde stoppen. U kunt uw motivatiepunten ook opschrijven, dan kunt u er op een later moment makkelijker nog eens naar kijken. Zo kunt u zichzelf eraan herinneren waarvoor u het allemaal doet: uw gezondheid, portemonnee, uiterlijk en omgeving. Misschien heeft u zelf nog meer of specifiekere redenen om de stoppoging te laten slagen.

Beloon uzelf

Bent u één dag, één week of al één maand gestopt? Beloon uzelf! Iedere mijlpaal is een grote prestatie en u mag uzelf hiervoor belonen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door iets leuks voor uzelf te kopen van het geld dat u bespaard hebt door niet meer te roken.

Test uzelf niet door te roken

Beloon uzelf níét door een sigaret te roken. De receptoren voor nicotine worden op deze manier weer actief, wat ervoor kan zorgen dat u binnen de kortste tijd weer op het oude niveau van uw verslaving zit. Hou daarom het niet-roken vol. Denk niet dat u wel één sigaret kunt roken omdat u op de goede weg bent. Het zou zonde zijn als alle eerdere moeite door één sigaret voor niets blijkt geweest.

Sta stil bij alle voordelen

Vergeet niet welke voordelen het roken u allemaal oplevert. Waar merkt u aan dat u bent gestopt met roken? Denk aan uw conditie, huid, tanden, geld, enzovoorts. Stoppen met roken levert veel meer voordelen op dan nadelen. Sta daarom regelmatig stil bij alle voordelen die u merkt. Hoe langer u gestopt bent met roken, des te meer voordelen u zult merken.

Gooi rookwaar weg

Het is makkelijker om het stoppen met roken vol te houden als u simpelweg niet de mogelijkheid hebt om een sigaret op te steken. Maak het uzelf dus niet onnodig moeilijk en gooi sigaretten en asbakken weg. Indien er nog anderen in uw huishouden roken, maak dan afspraken zodat u niet steeds geconfronteerd wordt met het rookwaar.

Zoek hulp

Om uw stoppoging vol te houden, kan begeleiding helpen. Onze coaches hebben ervaring met alle moeilijke momenten en valkuilen waar u tegenaan kunt lopen. U kunt bij Medipro terecht voor persoonlijke en telefonische coaching. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.
Gepubliceerd op: 01-07-2020
Delen: