Nieuws
valkuilen stoppoging

Valkuilen bij stoppen met roken

Heeft u besloten om te stoppen met roken? Het is dan goed om u bewust te zijn van een aantal veelvoorkomende valkuilen. Zo kunt u voorkomen dat uw stoppoging mislukt, wat natuurlijk heel jammer zou zijn van de moeite en bovendien niet fijn voor het zelfvertrouwen dat u kunt stoppen met roken. Wij benoemen hier een aantal veelvoorkomende valkuilen bij het stoppen met roken en tips om de valkuilen te voorkomen.

Negatieve stemming

Bij een negatieve stemming ontstaat sneller de verleiding om weer te gaan roken. Denk hierbij aan negatieve emoties zoals spanning, stress, boosheid of verdriet. Dit komt omdat de hoeveelheid dopamine (‘gelukshormoon’) daalt gedurende negatieve stemming. Nicotine zorgt juist voor de aanmaak van meer dopamine. De neiging om te gaan roken wordt daardoor versterkt en mensen voelen zich dan tijdelijk beter. Dit gevoel is echter schijn, aangezien de emotie slechts wordt onderdrukt door de nicotine en de daadwerkelijke oorzaak van de emotie door het roken onveranderd blijft. U kunt dus het beste zoeken naar een échte oplossing voor uw negatieve stemming. Pak de oorzaak van het probleem aan of lucht uw hart over de situatie.

Positieve stemming

Niet alleen gedurende negatieve stemmingen, maar ook tijdens positieve momenten kan de neiging ontstaan om te gaan roken. Denk hierbij vooral aan sociale situaties, zoals feestjes of afspraken met familie of vrienden. Deze situaties zijn sterk geassocieerd met roken en verhogen daarom de kans dat er, misschien zelfs zonder na te denken, toch weer een sigaret wordt opgestoken. Zorg ervoor dat u voorbereid bent op dergelijke momenten. Spreek bijvoorbeeld met uzelf af dat u naar huis gaat als u merkt dat de verleiding om te roken te groot wordt.

Alcohol

Na het drinken van alcohol is het moeilijker om de verleiding van het roken te weerstaan. Dit komt ten eerste omdat uw zelfcontrole vermindert. U steekt dan sneller een sigaret op omdat u minder snel aan de nadelige gevolgen denkt en de consequenties minder goed inziet. Daarnaast zijn alcohol en sigaretten vaak sterk geassocieerd: u bent gewend om na een of een paar drankjes te gaan roken. Om dergelijke verleiding te voorkomen, is het verstandig om in het begin afspraken met uzelf te maken over alcoholgebruik om te voorkomen dat u in de verleiding komt.

Gevaar van één sigaret

Een andere veelvoorkomende valkuil is om te denken dat één sigaret geen kwaad kan. Als u gestopt bent met roken, raken de lichamelijke en geestelijke verslaving wat meer op de achtergrond. Als u vervolgens weer één sigaret rookt, wordt de verslaving weer ‘wakker’. De receptoren voor nicotine worden vanuit rusttoestand weer actief, waardoor de lichamelijke verslaving snel weer op het oude niveau is. Bovendien wordt de oude gewoonte weer opgepakt, wat makkelijk kan leiden tot meer uitzonderingen en uiteindelijk weer een vast rookritme. In die zin blijft u als ex-roker altijd verschillen van een niet-roker, omdat oude associaties weer naar boven kunnen komen. Voorkom dus dat u die ene sigaret weer opsteekt.

Roken minderen

Bij het minderen van roken blijven zowel de verslaving aan nicotine als de handeling van het roken in stand. U mag van uzelf nog steeds roken en blijft daardoor toeleven naar de volgende sigaret die u van uzelf mag roken. Omdat de gewoonte niet wordt afgeleerd en u nog steeds rookwaar binnen handbereik heeft, is de kans groter dat u weer terugvalt. Over het algemeen geldt daarom het advies om in één keer te stoppen in plaats van te minderen. Dit lijkt misschien een grotere stap, maar het heeft minder kans op terugval.

Rookwaar bewaren

Voorkom dat u in de verleiding kunt komen door sigaretten, aanstekers en asbakken te bewaren. Stoppen met roken is al lastig genoeg, dus u kunt er het beste voor zorgen dat u er niet onnodig aan herinnerd wordt. De stap om toch een sigaret op te steken is moeilijker als het rookwaar niet binnen handbereik ligt. Zorg er dus voor dat u uw rookwaar weggooit, u heeft het immers niet meer nodig. Indien dit niet kan omdat bijvoorbeeld uw partner rookt, probeer er dan afspraken over te maken, zodat u niet de hele tijd met de spullen geconfronteerd wordt.

Ontwenningsverschijnselen

In de eerste periode na het stoppen zult u last ervaren van ontwenningsverschijnselen, bijvoorbeeld negatieve stemming, onrustig gevoel of slecht slapen. Het kan lastig zijn om vol te houden als u steeds deze negatieve consequenties ervaart. Bedenk u dat de ontwenningsverschijnselen slechts tijdelijk zijn en dat het stoppen daarna alleen nog maar voordelen heeft. U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van nicotinevervangers. Op deze manier kunt u eerst de gewoonte van het roken afleren zonder te veel ontwenningsverschijnselen. Daarna kunt u dan de nicotinevervangers afbouwen. Dit is effectiever dan in één keer stoppen.

Slechte voorbereiding

Aangezien er veel valkuilen kunnen zijn bij het stoppen, is het ontzettend belangrijk om u goed voor te bereiden op het stoppen. Waar denkt u tegenaan te gaan lopen en hoe wilt u hiermee omgaan? Zorg dat u een plan heeft. Zet daarnaast uw motivatie op een rijtje. Als u moeilijkheden ervaart tijdens het stoppen, kunt u altijd terugkijken wat de redenen zijn om vol te houden.

Definitief afrekenen met uw rookverslaving

Dat u moeilijkheden tegen kunt komen bij het stoppen met roken is niet gek. Roken is immers een hardnekkige verslaving. Begeleiding bij het stoppen met roken kan de kans op een succesvolle stoppoging aanzienlijk vergroten. Bij Medipro kunt u terecht voor persoonlijke of telefonische coaching. De begeleiding en eventuele hulpmiddelen worden vergoed door uw zorgverzekeraar zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.
Gepubliceerd op: 24-06-2020
Delen: