Nieuws
Voorbereiden stoppen met roken

Het voorbereiden van een stoppoging

Stoppen met roken is een grote stap. De gewoonte om te roken is moeilijk te doorbreken en er is veel doorzettingsvermogen nodig om het besluit te nemen en daarna vol te houden. Daarom is het belangrijk om vooruit te denken als u wilt stoppen: wat brengt de beslissing allemaal met zich mee en waar kunt u tegenaan lopen? Met een goede voorbereiding is de kans op een geslaagde stoppoging veel groter. Maar hoe ziet een goede voorbereiding eruit?

Ken uw motivatie

Als u gaat stoppen is het belangrijk om niet te vergeten waarom u graag wilt stoppen. Denk na over alle redenen om te stoppen met roken. Noteer deze bijvoorbeeld op papier of als notities in uw telefoon, zodat u hiernaar kunt kijken op het moment dat u het moeilijk heeft. Denk goed na wat al uw motivaties zijn en praat er met anderen over. Waarschijnlijk zijn er veel meer redenen om te stoppen dan degene die direct bij u opkomen. Gezondheid of geld zijn redenen die snel genoemd worden, maar denk ook aan een betere smaak en reuk, mooiere huid en tanden.

Plan data

Kies een dag waarop u wilt stoppen. Als u eenmaal een dag gekozen heeft, stel deze dan niet meer uit. Het maakt niet uit of het een doordeweekse dag is of een dag in het weekend, zolang u zich er maar prettig bij voelt. Stel de datum bij voorkeur niet te lang uit, want dit kan ten koste gaan van de motivatie bij het stoppen met roken die u op dit moment hebt. Zorg dat u alle rookwaren in huis weg hebt gegooid op het moment dat u stopt, zodat u er niet door in de verleiding kunt komen.

Plan ook dagen waarop u successen wilt gaan vieren. Bijvoorbeeld als u twee dagen niet heeft gerookt, één week, twee weken, één maand, twee maanden, enzovoorts. Beloon uzelf als u de doelen behaald heeft. Doe bijvoorbeeld iets leuks met het geld wat u de afgelopen tijd heeft bespaard door niet te roken of koop iets wat u anders niet zou kopen.

Zoek ontspanning

Roken is voor u waarschijnlijk een manier om te kunnen ontspannen. Als u stopt met roken, moet u nog steeds kunnen ontspannen, want spanning roept juist de zin in roken op. Zoek naar andere manieren om te kunnen ontspannen, bij voorkeur activiteiten waarbij u niet steeds herinnerd wordt aan een sigaret.

Doe het niet alleen

Vertel de mensen in uw omgeving dat u gaat stoppen. Zij kunnen u dan helpen om gemotiveerd te blijven op moeilijke momenten. Misschien zijn er anderen in uw omgeving die ook stoppen en kunnen jullie elkaar helpen om vol te houden.

Daarnaast kan ook begeleiding helpen om succesvol te stoppen en vol te houden. Met behulp van telefonische of persoonlijke coaching wordt de kans op een succesvolle stoppoging aanzienlijk groter. Denk ook alvast na of u misschien gebruik wilt maken van hulpmiddelen om de ontwenningsverschijnselen zo veel mogelijk te beperken.

Houd vertrouwen!

Stoppen met roken is een lastig proces. Het kan dus zijn dat het u niet in één keer lukt om nooit meer een sigaret op te steken. Als er toch een uitglijder voorkomt, geef dan vooral niet op en houd vertrouwen in uw eigen kunnen! Zie het als een leermoment en ga door waar u gebleven was. Probeer te bedenken wat er zou moeten veranderen om te zorgen dat u vanaf nu wel vol kunt houden.

Heeft u vragen over stoppen met roken of wilt u meer weten over Medipro? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bel 088-7867799.

Gepubliceerd op: 08-01-2020
Delen: