Nieuws
stoppoging lastig

Waarom is stoppen met roken zo lastig?

Stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan. Van alle rokers wil 70-80% stoppen. Dit zorgt in Nederland voor zo’n miljoen stoppogingen per jaar. Toch slaagt slechts een heel klein percentage bij de eerste stoppoging. Gemiddeld doen mensen 5 à 6 serieuze stoppogingen voor ze definitief gestopt zijn. Hoe komt het dat stoppen voor veel mensen zo lastig is?

Beloning van een sigaret

Gezien de gezondheidsrisico’s mag het eigenlijk niet gezegd worden, maar roken is lekker, tenminste dat vinden de meeste rokers. Na één trek van een sigaret wordt er door de werking van nicotine binnen 10 seconde dopamine aangemaakt in de hersenen. Dopamine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Omdat elke sigaret dit gevoel oproept, geeft dit het gevoel dat je beloond wordt voor elke sigaret die je rookt. Er ontstaat een lichamelijke verslaving omdat het lichaam steeds weer een nieuwe sigaret nodig heeft als het dopamineniveau daalt.

Bij negatieve emoties zoals boosheid, verdriet, teleurstelling of spanning daalt de hoeveelheid dopamine. Aangezien roken zorgt voor een stijging in dopamine, is het gevoel van beloning extra groot als mensen negatieve emoties ervaren. Zo leert een roker dat roken helpt bij het onderdrukken van negatieve gevoelens. Daarnaast wordt door regelmatig roken de normale aanmaak van dopamine verstoord waardoor een roker de sigaret nodig heeft om zich goed (of eigenlijk normaal) te voelen.

Verslavende stoffen

Nicotine zorgt er dus voor dat een sigaret verslavend is. Maar er zijn meer stoffen in een sigaret die de nicotine nog meer verslavend maken dan nicotine van zichzelf al is. Ammoniumverbindingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de longen en het bloed nicotine beter opnemen. Theobromide zorgt ervoor dat de bronchiën wijder worden waardoor de rook dieper in de longen kan komen. Ook de verbranding van suikers in een sigaret maken nicotine extra verslavend. Al deze verslavende stoffen maken het lastiger om te stoppen met roken.

Ontwenningsverschijnselen

Als een roker al een tijdje geen sigaret heeft gerookt en de hoeveelheid nicotine in het lichaam daalt, ontstaat opnieuw de zin in een sigaret. Als de roker dan langer niet rookt dan gewoonlijk, ontstaan er vaak ontwenningsverschijnselen. Bij een stoppoging kan dit ontmoedigend werken, waardoor het moeilijker is om gemotiveerd te blijven en het stoppen vol te houden.

Verslaving aan de gewoonte

Omdat de handeling van het roken steeds wordt herhaald en steeds gevolgd wordt door een beloning, ontstaat een gewoonte. Het is moeilijk om gewoontes te doorbreken: er is een plan, inspanning en aandacht nodig. Terugvallen in de oude gewoonte blijft verleidelijk.

Door de gewoonte is het roken echt iets wat bij iemand hoort. Mensen houden niet van verandering en dit kan belemmerend werken bij een stoppoging. Andere psychische obstakels die het stoppen met roken kunnen bemoeilijken zijn angst voor falen, stress niet zonder te kunnen, angst beloning te missen, angst gezelligheid te missen, rokers in de omgeving en / of verlies van identiteit.

Gevaar van één uitzondering

Een grote valkuil is om tijdens een stoppoging te denken ‘ik kan wel één sigaret opsteken’. Hiermee worden zowel de lichamelijke als de geestelijke verslaving weer ‘wakker’. De receptoren voor nicotine worden vanuit rusttoestand weer actief, waardoor de lichamelijke verslaving snel weer op het oude niveau is. Daarnaast is de oude gewoonte weer opgepakt en ontstaat het gevaar van meer uitzonderingen. Zo kan roken snel weer opnieuw een gewoonte worden.

Tot slot

Verschillende aspecten maken het voor een roker dus moeilijk om definitief een punt te zetten achter de verslaving. Echter, stoppen is niet onmogelijk en met de juiste begeleiding kan de kans op een succesvolle stoppoging aanzienlijk vergroot worden. Hulpmiddelen en persoonlijke en telefonische coaching van bijvoorbeeld Medipro kunnen helpen een stoppoging te laten slagen. Wilt u graag meer informatie over de coachingstrajecten van Medipro? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bel direct naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 04-12-2019
Delen: