
Hoe schadelijk is gelegenheidsroken?
Het aantal rokers in Nederland daalt al een aantal jaar. Toch is dit niet het geval voor alle leeftijdscategorieën. Het aantal jongeren en jongvolwassenen dat rookt blijft namelijk al een paar jaar gelijk. Dit is deels te verklaren omdat veel jongvolwassenen zogeheten “gelegenheidsrokers” zijn. Zij roken voornamelijk tijdens sociale gelegenheden, bijvoorbeeld als zij uitgaan met vrienden. Veel van hen beschouwen zichzelf niet als een vaste roker. Zij hebben het gevoel niet afhankelijk te zijn van nicotine. Is dit terecht of niet?
Waarom doen jongeren aan gelegenheidsroken?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden kijken we naar de reden dat jongeren überhaupt beginnen met roken. Uit recent onderzoek van de universiteit van Utrecht bleek dat jongeren vaak beginnen met roken als stoere of populaire mensen uit hun klas ook roken. Hetzelfde geldt voor alcoholgebruik. Gedragsintenties worden op jonge leeftijd namelijk voor een groot deel beïnvloed door het gedrag dat leeftijdsgenoten vertonen. Roken en drinken worden als stoer gezien en gaan daarom vaak samen. Hierdoor wordt het voor jongeren langzaamaan een gewoonte om een sigaret op te steken na een paar drankjes.
Hoe schadelijk is gelegenheidsroken?
Veel jongeren hebben het idee dat gelegenheidsroken niet zoveel kwaad kan. “Ik rook alleen maar op feestjes” is een veelgehoord excuus. Toch is alleen op feestjes roken ook al schadelijk. Nicotine is namelijk één van de meest verslavende stoffen die bestaat. Na 10 seconden bereikt deze stof de hersenen al, wat meteen voor een belonend gevoel zorgt. Hierdoor kunnen jongeren makkelijk verslaafd raken, zelfs als zij aanvankelijk alleen af en toe op een feestje roken. Veel vaste rokers zijn ooit begonnen als gelegenheidsroker. Herkent u dit?
Wilt u stoppen?
De zeer verslavende werking van nicotine maak het lastig om te stoppen om te roken. Medipro kan u hierbij ondersteunen. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website of bellen naar 088-7867799.