Nieuws
Moeder met kind gelukkig

Roken als ouder, wat doet dat met uw kind?

Roken is niet goed voor uw gezondheid, dat weten we allemaal. Maar wist u dat het ook schadelijk kan zijn voor u kinderen wanneer u als ouder rookt? In deze blog leggen we uit wat het effect van rokende ouders op hun kinderen is en waarom stoppen met roken belangrijk is voor het hele gezin.

Meeroken: wat is dat?

Als u als ouder rookt, ademen uw kinderen ongewild rook in. Dat noemen we meeroken of passief roken. Passief roken kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij kinderen, zoals:

 

  1. Ademhalingsproblemen: kinderen die passief roken, krijgen vaker last van problemen met hun ademhaling, zoals astma, bronchitis en longinfecties.

  2. Oorinfecties: meeroken kan ook leiden tot vaak voorkomende oorinfecties bij kinderen, wat pijnlijk is en het gehoor kan aantasten.

  3. Groeiachterstand: sommige onderzoeken suggereren dat kinderen die aan tabaksrook worden blootgesteld, minder goed groeien en lichamelijk ontwikkelen.

  4. Plotselinge kindersterfte: er is bewijs dat kinderen van rokende ouders een hoger risico lopen op wiegendood.

Psychologische gevolgen

Roken heeft niet alleen invloed op het lichaam, maar kan ook psychologische gevolgen hebben voor kinderen. Kinderen van rokende ouders kunnen zich eenzaam voelen en worden soms gepest omdat hun ouders roken. Ze kunnen zich ook zorgen maken over de gezondheid van hun ouders en bang zijn om hen op jonge leeftijd te verliezen door rook-gerelateerde ziekten.

Ouders als rolmodel

Kinderen leren veel van hun ouders door te kijken en na te doen wat zij doen. Als ouders roken, kunnen kinderen gaan denken dat roken normaal of stoer is. Dit vergroot het risico dat ze zelf gaan roken als ze ouder worden. Daarom is het belangrijk voor ouders om te stoppen met roken en een gezonde levensstijl te laten zien aan hun kinderen.

Financieel aspect

Roken kost geld, en dat geldt niet alleen voor de aankoop van sigaretten. Er zijn ook medische kosten en andere uitgaven die ermee gepaard gaan. Dit kan financiële problemen veroorzaken voor ouders en hun gezin. De gevolgen van deze financiële druk kunnen van invloed zijn op kinderen:

 

  1. Minder geld voor belangrijke dingen: als ouders geld uitgeven aan sigaretten, kan er minder geld overblijven voor belangrijke dingen zoals eten, kleding, schoolspullen en leuke activiteiten voor de kinderen.

  2. Stress en zorgen: financiële problemen kunnen leiden tot stress bij ouders. Deze stress kan zich verspreiden naar het gezin en de sfeer thuis beïnvloeden. Kinderen kunnen zich ook zorgen maken als ze merken dat hun ouders zich gestrest voelen.

  3. Minder kansen: als er niet genoeg geld is, kunnen kinderen minder kansen krijgen voor hun ontwikkeling. Dit kan van invloed zijn op hun onderwijs, hobby’s en kansen in de toekomst.

  4. Hogere medische kosten: roken kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij ouders, wat kan resulteren in hoge medische kosten.

Positieve Verandering door Stoppen met Roken

  Het goede nieuws is dat u geld kunt besparen door te stoppen met roken. Voor ouders is dit een kans om te voorzien in de behoeften hun kind(eren).

Dit geld kan worden gebruikt voor de behoeften van het gezin en voor de ontwikkeling van de kinderen. Bovendien kunnen lagere medische kosten en minder financiële zorgen leiden tot een betere levenskwaliteit voor het hele gezin.

 

Door te stoppen met roken beschermen ouders niet alleen hun gezondheid, maar verbeteren ze ook de financiële stabiliteit van hun gezin. Dit kan leiden tot een positievere en gezondere omgeving voor kinderen om in op te groeien, met meer kansen en minder geldzorgen.

Wilt u stoppen met behulp van een coach?

Als u ondersteuning wilt kunt u bij Medipro terecht. Onze professionele coaches kunnen u begeleiden bij het stoppen. Wij bieden persoonlijketelefonische en videocoaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Voor meer informatie over onze coachingstrajecten kunt u contact opnemen via de website of bellen naar 088-786 77 99.

 Gepubliceerd op: 19-10-2023
Delen: