Nieuws
roken jeugd cijfers 2023

Rookgedrag in Nederland 2023

Roken blijft een groot gezondheidsprobleem in Nederland. Hoewel de afgelopen jaren een daling in het aantal rokers is waargenomen, zijn de cijfers van 2023 zowel zorgwekkend als positief. In deze blog zetten we de recente cijfers en bevindingen op een rijtje om u te laten zien hoe populair roken eigenlijk nog is.

Huidige stand van zaken

Uit de cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat ongeveer 19% van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder nog rookt. Ruim twee derde hiervan rookt dagelijks. Hoewel dit een daling is ten opzichte van eerdere jaren, blijft er werk aan de winkel om het preventieakkoord van in 2040 te halen.

Rokers in Nederland beseffen wel dat er verandering moet komen blijkt uit de cijfers.. Ruim een derde van de mensen die roken hebben namelijk een serieuze poging stoppoging ondernomen in 2023.

Meer details hierover kunt u vinden op de website van Trimbos.

Jongeren

De Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 toont aan dat 6% van de jongeren in de tweede klas van het voortgezet onderwijs wekelijks rookt en/of vaped. Wanneer er wordt gekeken naar jongeren in de vierde klas is dit al 16%. Het is belangrijk om jongeren op jonge leeftijd bewust te maken van de gevaren van roken en vapen gezien zij soms nog niet doorhebben wat de gezondheidsgevolgen hiervan kunnen zijn.

Regionale initiatieven

In verschillende regio’s worden speciale programma’s opgezet om de cijfers in beeld te krijgen. Zo voert de GGD in Zeeland en andere regio’s de Gezondheidsmonitor Jeugd uit om inzicht te krijgen in het rookgedrag van jongeren. Op basis hiervan kunnen passende maatregelen worden getroffen.

Stoppen met roken met behulp van een coach

Wilt u graag stoppen met roken? Wij helpen u graag. Medipro biedt persoonlijketelefonische en videocoaching  om u te ondersteunen bij het stoppen met roken. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder dat dit ten laste gaat van uw eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed.  Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088- 786 77 64.

 

 

Gepubliceerd op: 30-05-2024
Delen: