Als u rookt, maar uw partner niet, kan dat tot vervelende situaties leiden. Waarschijnlijk zou uw partner ten eerste vanwege gezondheidsredenen al liever hebben dat u stopt. Maar ook de onaangename geur die het roken met zich meebrengt en de hoge uitgaven aan rookwaar kunnen tot problemen leiden. In deze blog gaan we hier dieper op in en geven we u tips hoe u met deze spanningen in uw relatie om kunt gaan.
Invloed op intimiteit
Hoewel rokers er zelf vaak minder problemen mee hebben, vinden veel mensen de geur van sigaretten onprettig. Als iemand rook uitblaast, komen er rookdeeltjes in de lucht terecht, die in kleding, in het haar, of op de handen blijven zitten. Daardoor blijft er vaak een rookgeur om de roker heen hangen.
Veel mensen vinden het vervelend als hun partner raak rook ruikt. Als uw partner zich minder comfortabel voelt in uw nabijheid, kan dat van invloed zijn op de intimiteit in uw relatie. Dit is een lastige kwestie waar niet iedereen even makkelijk over kan praten. Dat maakt het extra vervelend.
Vervelende opmerkingen
Hoewel sommige mensen het lastig vinden om er iets van te zeggen dat hun partner naar rook ruikt, zijn er ook mensen die juist veel opmerkingen maken over de sigarettengeur. Ook dit kan juist voor problemen zorgen. Opmerkingen over de nare geur van sigaretten kunnen hard aankomen bij rokers. Het kan het gevoel geven dat zij niet geaccepteerd, of begrepen worden door hun partner. Dit kan leiden tot gevoelens van schaamte en onzekerheid.
Hoge kosten
Roken is duur en het wordt steeds duurder. Voor iemand die zelf nog nooit gerookt heeft, kan het erg lastig zijn om te begrijpen waarom er zoveel
geld aan sigaretten wordt uitgegeven. Ook dit kan leiden tot de nodige meningsverschillen en discussies in de relatie.
Het belang van open communicatie
Voor beide partners is het belangrijk om open en eerlijk met elkaar te communiceren over hun gevoelens en zorgen. Luister naar de redenen waarom uw partner het vervelend vindt dat u rookt. Zorg echter ook dat uw partner zich bewust is van de invloed die opmerkingen over het rookgedrag hebben. Wees niet bang om uzelf kwetsbaar op te stellen. Roken is een hardnekkige verslaving en het grootste deel van de rokers wil eigenlijk het liefste stoppen. Veel mensen zijn zich er alleen niet van bewust hoe moeilijk het voor een roker kan zijn om te stoppen. Als u zelf ook het liefste wil stoppen, bespreek dit dan met uw partner. Geef aan hoe uw partner u bij dit proces kan ondersteunen.
Wilt u stoppen?
De coaches van Medipro kunnen u begeleiden bij het stoppen met roken. Wij bieden
persoonlijke,
telefonische, en
videocoaching om u op weg te helpen naar een leven zonder sigaret. Het coachtraject wordt
vergoed door de zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Dit geldt ook voor de eventuele
hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers of medicijnen. Voor meer informatie kunt u
contact opnemen via de website, of bellen naar
088-7867799.