Nieuws
Roken in de zomer: hand met sigaret

4 redenen waarom mensen meer roken in de zomer

Sinds een paar weken is het eindelijk mooi weer. De stijgende temperaturen en de zon die steeds vaker doorkomt, lijken een effect te hebben op het rookgedrag van mensen. Vaak zien we namelijk dat er meer gerookt wordt in de zomer. Dit is een trend die jaarlijks terugkeert. Maar wat is nou precies het verband tussen mooi weer en roken? Waarom lijken mensen meer te roken in de zomer? In deze blog lichten we een aantal redenen toe.

1. Mensen gaan meer naar buiten

De eerste reden waarom mensen meer roken in de zomer ligt voor de hand: in de zomer zijn we meer buiten. Als u al buiten bent is de drempel extra laag om een sigaret op te steken. Daarnaast is het verleidelijker om even naar buiten te gaan voor een sigaret als de temperatuur aangenaam is. Deze drempel ligt veel lager als u de vrieskou in moet om een sigaret te roken.

2. Roken op het terras

Een andere belangrijke factor is het feit dat wij Nederlanders massaal naar het terras gaan als het mooi weer is. Dit is een van de plekken waar het meest gerookt wordt om verschillende redenen:

  • Ten eerste is er een sterke associatie tussen roken en alcohol. Na het drinken van een aantal drankjes volgt vaak al snel een sigaret. Dit komt omdat het drinken van alcohol uw zelfcontrole vermindert. U denkt dan minder aan de nadelige gevolgen van het roken. De kans dat u met deze instelling een sigaret opsteekt is groter dan wanneer u er nuchter over nadenkt.
  • Ook speelt het sociale aspect een grote rol. Het wordt als ‘gezellig’ gezien om een sigaretje mee te roken als iemand in uw gezelschap dit ook doet.
  • Daarnaast zult u op het terras veel mensen om u heen zien die aan het roken zijn. Als u hiermee wordt geconfronteerd kan de verleiding groot zijn om dan ook maar een sigaret op te steken.

3. Zomervakantie

Mensen kunnen ook meer gaan roken als zij vakantie hebben. In hun vakantie willen mensen ontspannen en leuke dingen doen. Voor velen hoort hier een sigaret bij. Ook maken ze zich minder zorgen om hun levensstijl in de vakantie. Voor veel mensen draait de vakantie namelijk om genieten. Er wordt dan minder stilgestaan bij de nadelige gevolgen van het roken. Daarnaast gaan punt 1 en 2 ook vaak samen in de zomervakantie: het is dan vaak mooi weer en u heeft meer tijd om met uw vrienden het terras te gaan zitten.­

4. Vapen

Sinds een aantal jaar is vapen steeds populairder geworden. Een zoet smaakje zorgt ervoor dat het voor sommige mensen aantrekkelijker is dan een normale sigaret op te steken. Bijna net zoveel jongeren vapen als roken. Zeker in de zomer met lekker weer, een drankje en dan een fris smaakje van de vape. Hierdoor voelt vapen voor veel mensen onschuldig, maar dit is zeker niet de realiteit. 

Waarom de zomervakantie hét moment is om te stoppen

Hoewel er meer gerookt wordt in de zomer is dit juist een goed moment om te gaan stoppen met roken. Er gaan verschillende voordelen gepaard met stoppen in de zomer(vakantie):

  • Stoppen met roken kan zorgen voor stress. In uw vakantie zult u minder gestrest zijn dan als u het heel druk heeft met uw werk. Dit is daarom een perfect moment om te bedenken ‘ik stop ermee’.
  • Uw hele dagroutine is anders in de zomer. Hierdoor kan het makkelijker zijn om te stoppen met roken. Roken is namelijk gewoontegedrag. Die ene sigaret die u normaal gestoken opsteekt als u net terug bent van uw werkdag zult u minder missen in uw vakantie. Vakantie helpt u om uw oude ongezonde gewoontes te doorbreken.
  • In uw vakantie heeft u meer tijd om bewust bezig te zijn met stoppen met roken. Zo heeft u bijvoorbeeld meer tijd om een coachingstraject (waarbij je een stoppen met roken plan maakt) te starten.

Wilt u stoppen?

Stoppen met roken met behulp van een coach is tot wel 10 keer succesvoller dan stoppen zonder hulp. U kunt bij ons terecht voor persoonlijke of telefonische coaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Het begeleidingstraject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of door te bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 12-07-2023
Delen: