Nieuws
Zwangere vrouw die een sigaret doorbreekt

Af en toe roken tijdens de zwangerschap: hoe gevaarlijk is dat?

Voor aanstaande moeders is de gezondheid van hun ongeboren kindje een goede motivatie om te stoppen met roken. Maar definitief stoppen met roken blijkt in de praktijk vaak erg lastig te zijn. Sommige vrouwen besluiten daarom te minderen als zij zwanger raken. Helaas brengt élke sigaret die gerookt wordt tijdens de zwangerschap schade aan het ongeboren kindje. In deze blog gaan we hier dieper op in.

Waarom is roken slecht voor het ongeboren kind?

In een sigaret zitten verschillende schadelijke stoffen die via de placenta naar het ongeboren kindje gaan. Niet alleen nicotine, maar ook zware metalen, zoals lood, kwik en cadmium. Als deze stoffen bij de placenta komen, kunnen ze de groei van de ongeboren baby verstoren. Een andere schadelijke stof in sigarettenrook is koolmonoxide. Deze stof zorgt ervoor dat er minder zuurstof in het lichaam komt. Hierdoor kan zowel de ongeboren baby als de moeder met een zuurstoftekort te maken krijgen. 

De gevaren van af en toe roken

Naast dat elke sigaret schadelijk is voor het ongeboren kind, is minderen met roken erg moeilijk. Doordat nicotine zo verslavend is, blijft u vaak naar sigaretten hunkeren. U blijft dan toch in een bepaalde mate afhankelijk van de sigaret, waardoor de kans groot is dat u toch weer meer gaat roken. Voor de gezondheid van de baby is het van groot belang om helemaal te stoppen met roken.

Af en toe roken ná de zwangerschap

Als moeders na de bevalling weer gaan roken heeft dit ook nadelige effecten op de gezondheid van het kindje. Rokende moeders maken bijvoorbeeld minder moedermelk. Verder kunnen de giftige stoffen die ingeademd worden tijdens het roken door middel van de moedermelk in het lichaam van de pasgeboren baby terecht komen. Daarnaast is het schadelijk als er in de buurt van de baby gerookt wordt. De pasgeboren baby ademt dan alsnog de giftige stoffen van tabaksrook in. Door te stoppen met roken kunt u erg veel gezondheidswinst behalen, voor zowel uzelf als uw baby.

Wilt u voorgoed afrekenen met uw verslaving? 

Medipro biedt gedragsmatige ondersteuning om u van uw verslaving af te helpen. U kunt kiezen voor persoonlijketelefonische, of videocoaching. Enkele van onze coaches zijn erin gespecialiseerd om zwangere vrouwen te coachen bij het stoppen met roken. Dit traject, inclusief eventuele hulpmiddelen zoals nicotinepleisters, wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed zonder eigen risico.  Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via onze website, of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 25-05-2022
Delen: