Nieuws
Close-up van een e-sigaret en een tabakssigaret

Is de E-sigaret een effectief hulpmiddel om te stoppen met roken?

Onlangs werd bekend dat de E-sigaret in Engeland in het basispakket wordt opgenomen als hulpmiddel om te stoppen met roken. In Nederland roept dit verwarring op. Een E-sigaret is toch juist slecht voor de gezondheid? Waarom zou dit dan ingezet worden als hulpmiddel om te stoppen met roken? Hoe dit precies zit vertellen wij u in dit artikel.

Wat is een E-sigaret?

In een E-sigaret (of een elektronische sigaret) zit geen tabak, maar vloeistof. Als deze vloeistof verhit wordt, komt er een damp vrij die de roker inhaleert. Deze damp bevat net als normale sigaretten schadelijke stoffen zoals nicotine. Volgens het Trimbos-Instituut bestaan er zowel na- als voordelen aan het gebruik van een E-sigaret. Deze worden hieronder opgesomd.

Wat zijn de nadelen van een E-sigaret?

  • Omdat er nicotine in een E-sigaret zit, kunnen mensen er nog steeds verslaafd aan raken.
  • In een E-sigaret zitten smaakstoffen. Deze stoffen maken het lekkerder om te roken. Ook zorgen deze stoffen ervoor dat de gebruikers zich er minder bewust van zijn dat het ongezond is. Dit nodigt meer uit tot roken.
  • De combinatie van tabakssigaretten en E-sigaretten is extra slecht.
  • Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van een E-sigaret op het lichaam. De gevolgen op de lange termijn zijn voor alsnog onbekend.

Wat zijn de voordelen van een E-sigaret?

  • Er zit geen tabak in. In tabak zitten meer dan 4000 gevaarlijke stoffen, waarvan er minstens 40 kankerverwekkend zijn. Deze stoffen komen niet vrij bij het roken van een E-sigaret.
  • De E-sigaret is minder schadelijk dan de tabakssigaret. Als u volledig overstapt op E-sigaretten behaalt u gezondheidswinst.
  • Voor sommige rokers is een E-sigaret een effectief hulpmiddel om te stoppen met roken. Net als bij het gebruik van nicotinepleisters of kauwgom, kunt u de dosis nicotine langzaam afbouwen. Hierdoor went het lichaam er langzaam aan om geen nicotine meer binnen te krijgen. De ontwenningsverschijnselen verminderen hierdoor.

Conclusie

Het gebruik van een E-sigaret is ongezond. Wel is de E-sigaret minder ongezond dan een tabakssigaret. Het kan daarnaast dienen als hulpmiddel om het roken af te bouwen. Het gevaar aan deze manier van stoppen met roken is dat u alsnog verslaafd kunt blijven aan de E-sigaret.

Wilt u stoppen met roken, zonder E-sigaret als hulpmiddel?

Er bestaan wetenschappelijk bewezen effectieve methoden om te stoppen met roken die veiliger zijn dan het gebruik van een E-sigaret, zoals gedragsmatige ondersteuning. Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching om rokers bij het stoppen te begeleiden. Hierdoor wordt de kans op succesvol stoppen vele malen groter. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers en medicijnen worden vergoed. Voor meer informatie over dit traject of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 77 99.

Gepubliceerd op: 10-11-2021
Delen: