Nieuws
Hand die een nicotinepleister op arm plakt

Alles wat u wilt weten over nicotinepleisters

Er bestaan verschillende hulpmiddelen om het stoppen met roken makkelijker te maken, zoals nicotinevervangers en medicijnen. Nicotinepleisters zijn het meestgebruikte hulpmiddel bij het stoppen. Maar hoe werken nicotinepleisters en wat is het precies? In deze blog beantwoorden wij de meest gestelde vragen voor u.

Wat zijn nicotinepleisters?

Als u stopt met roken krijgt u vaak last van ontwenningsverschijnselen. Uw lichaam mist de nicotine. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn een verminderde concentratie, rusteloosheid en hoofdpijn. Nicotinepleisters zorgen ervoor dat de nicotine, waar uw lichaam door het roken aan gewend is geraakt, alsnog wordt toegediend. Door het stapsgewijs verminderen van de dosering nicotine in de pleisters, went u er langzaam aan om niet te roken. De ontwenningsverschijnselen worden op deze manier geminimaliseerd.

Zijn nicotinepleisters schadelijk?

U krijgt dus nog steeds nicotine binnen als u nicotinevervangers gebruikt. Veel mensen vragen zich daarom af: zijn nicotinepleisters dan niet schadelijk? Het antwoord is nee. Nicotine is de verslavende stof die in sigaretten zit. De echt schadelijke en kankerverwekkende stoffen die een sigaret bevat, krijgt u niet binnen door het gebruik van de pleisters. Daarnaast gebruikt u ze maar tijdelijk, na een tijdje kan u stoppen met nicotinepleisters. 

Hebben nicotinepleisters bijwerkingen?

Sommige mensen krijgen last van bijwerkingen als zij nicotinepleisters gebruiken. Voorbeelden zijn jeuk en roodheid op de plek waar u de pleisters geplakt heeft. Andere zeldzame bijwerkingen zijn duizeligheid, misselijkheid, buikklachten of hoofdpijn. Daarnaast zijn sommige mensen allergisch voor de pleisters. Als u last krijgt van bijwerkingen, bespreek dan met een coach of arts of andere hulpmiddelen misschien geschikter voor u zijn.

Kan ik nicotinepleisters gebruiken en tegelijkertijd roken?

Op het moment dat u nicotinepleisters gebruikt kunt u beter niet roken. Door de pleisters wordt een continue dosis nicotine afgegeven. Als u daarnaast nog een sigaret rookt, kunt u teveel nicotine binnen krijgen. U loopt dan kans op een overdosis of nicotinevergiftiging.

Wat kosten nicotinepleisters?

Een pak bestaande uit 7 pleisters kost ongeveer 20 euro. Hier kunt u dus een week mee doen. Echter, als u de pleisters gebruikt in combinatie met gedragsmatige ondersteuning, zoals een coachingstraject bij Medipro, krijgt u ze vergoed door uw zorgverzekeraar. Het grootste deel van de zorgverzekeraars vergoedt het coachingstraject, inclusief de nicotinepleisters volledig. U betaalt dan helemaal niks.

Wilt u ook stoppen?

Wilt u ook stoppen met roken? Bij Medipro kunnen wij u ondersteunen met uw stoppoging. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching aan, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinepleisters. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of direct bellen voor een afspraak.

Gepubliceerd op: 12-05-2021
Delen: