Nieuws
filtersigaretten

Filtersigaretten schadelijker dan gedacht: gewone sigaret misschien de winkel uit

De manier waarop de hoeveelheid schadelijke stoffen in sigaretten gemeten wordt is onbetrouwbaar. Dit stond al langer vast, maar de rechter heeft nu besloten dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ook daadwerkelijk moet optreden tegen de verkoop van filtersigaretten. Stichting Rookpreventie jeugd heeft hierom een rechtszaak aangespannen en gewonnen, hierdoor bestaat er een kans dat de filtersigaretten uit de winkels moeten. In deze blog vertellen wij u meer over deze uitspraak en wat het gevolg hiervan gaat zijn.

Reden van uitspraak

Machines testen filtersigaretten door de sigarettenrook op te zuigen. Deze machine meet dan de hoeveelheid nicotine, teer en koolmonoxide die vrijkomen. In het filter van de sigaret zitten kleine gaatjes, hierdoor wordt er ook zuurstof geïnhaleerd door de testmachines. Dit heeft als gevolg dat er minder schadelijke stoffen gemeten worden en het dus niet duidelijk is of de sigaretten voldoen aan de wettelijke normen. Tijdens het roken knijpt de roker deze gaatjes dicht met zijn of haar vingers. Hierdoor krijgt de roker dus meer schadelijke stoffen binnen dan daadwerkelijk gemeten wordt.

Filtersigaretten uit de schappen

Het kan dus zijn dat de huidige filtersigaret simpelweg ‘illegaal’ en te gevaarlijk is en rokers veel meer schadelijke stoffen binnenkrijgen dan bekend is aangezien de meetmethode niet juist is. Om deze reden kan de verkoop van sigaretten op korte termijn wellicht verboden worden.

Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is nog onzeker. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet dit probleem gaan handhaven heeft de rechter besloten. De NVWA heeft zes weken de tijd om te kijken hoe ze dit gaan doen en met een reactie te komen. Deze uitspraak kan dus betekenen dat over een aantal weken, rokers geen filtersigaretten meer kunnen kopen. Het verbod op filtersigaretten kan een goede aanleiding zijn om definitief te stoppen met roken. De coaches van Medipro kunnen u daarbij helpen.

 Wilt u stoppen?

Medipro biedt persoonlijketelefonische en videocoaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie over onze coachingstrajecten kunt u contact opnemen via de website of bellen naar 088-786 77 99.

Gepubliceerd op: 09-11-2022
Delen: