Nieuws
Geen eigen risico meer voor stoppen met roken coaching

Geen eigen risico meer voor stoppen met roken coaching

Goed nieuws voor iedereen die in 2019 wil stoppen met roken. Vanaf dit jaar betaalt u bij de meeste zorgverzekeraars geen eigen risico meer voor gedragsmatige ondersteuning, ofwel telefonische en persoonlijke stoppen met roken coaching.

Vergoeding vanuit basispakket

Stoppen met roken coaching werd door de zorgverzekeraars al vergoed vanuit het basispakket. Echter, tot voor kort ging het meestal nog wel ten laste van het eigen risico. Omdat de overheid het stoppen met roken nog meer wil stimuleren, wordt door veel zorgverzekeraars het eigen risico geschrapt voor de stoppen met roken coaching. Dit betekent dat de vergoeding hiervoor u geen eigen risico kost. In de polisvoorwaarden en op de website van uw zorgverzekeraar kunt u meer lezen over de vergoedingen voor stoppen met rokenbegeleiding en eventuele hulpmiddelen.

Kom ik in aanmerking voor stoppen met roken vergoeding?

In principe komt elke roker die wil stoppen eenmaal per jaar in aanmerking voor vergoeding van een stoppen met rokenbegeleiding. U mag het natuurlijk vaker proberen, maar dan moet u dat zelf betalen. De zorgverzekeraar verlangt wel van u dat u het hele begeleidingstraject afrondt. Bij telefonische coaching zijn dat 6 gesprekken en bij persoonlijke coaching zijn dat 4 gesprekken. Meer over hulp bij stoppen met roken

Wilt u weten of stoppen met roken vergoed wordt door uw verzekering? Bekijk dan het overzicht van stoppen met roken vergoeding per zorgverzekeraar. Daarnaast adviseren wij u altijd even uw polisvoorwaarden te raadplegen.

Nationaal Preventieakkoord – een rookvrije generatie in 2040

Roken, overgewicht en alcoholgebruik veroorzaken grote gezondheidsproblemen. Jaarlijks sterven alleen al zo’n 20.000 Nederlanders door roken. Eind vorig jaar hebben ruim 70 partijen de handen ineengeslagen voor een gezonder Nederland. Met het Nationaal Preventieakkoord streven de deelnemers onder andere naar een rookvrije generatie in 2040 en een 100% rookvrije kindomgeving in 2025.

Om de samenleving zo tabak- en rookvrij mogelijk in te richten, kinderen te ontmoedigen om te beginnen met roken en rokers te helpen ermee op te houden, worden er de komende jaren een aantal maatregelen uitgerold:

  • De accijns op sigaretten wordt €1 verhoogd in 2020, tot €10 euro in 2023.
  • Sigaretten en shag krijgen een neutrale verpakking en worden bij verkooppunten uit het zicht gehaald.
  • Het eigen risico voor zowel de behandeling als de medicatie* om te stoppen met roken wordt geschrapt. Zorgverleners gaan actief aan de slag om te helpen bij het stoppen.
  • Rookruimtes in de horeca sluiten voor 1 juli 2022. Met bedrijven wordt afgesproken dat rookruimtes op het werk uiterlijk een jaar later ook dicht zijn.
  • Rookvrije terrassen in de horeca worden meer gestimuleerd.

*Op dit moment geldt de maatregel van geen eigen risico wel voor telefonische stoppen met roken coaching en persoonlijke stoppen met roken coaching maar nog niet voor medicatie.

Medipro heeft contracten met bijna alle zorgverzekeraars in Nederland. Wilt u meer weten over onze stoppen met roken hulp of de vergoeding hiervan? Neem contact op voor vrijblijvend advies of bel direct naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 15-01-2019
Delen: