Nieuws
meer vraag naar hulp bij stoppen met roken

Groeiende vraag naar hulp bij stoppen met roken

Gisteren (19 augustus 2019) was het volop in het nieuws. De vraag naar hulp bij stoppen met roken is in zes jaar tijd geëxplodeerd. Dat is gebleken uit de gegevens van drie grote verzekeraars; VGZ, CZ en Menzis. Waar er in 2012 nog geen 3200 rokers zich bij één van deze drie verzekeraars meldden voor hulp waren dat er in het afgelopen jaar maarliefst 40.000. Twaalf keer zo veel dus als zes jaar geleden (Bron: AD.nl). Maar waar komt deze groeiende vraag naar hulp bij stoppen met roken vandaan?

Meer dan het lijkt

Het aantal rokers dat stopt middels een cursus of gedragsmatige ondersteuning ligt vermoedelijk zelfs nog veel hoger aangezien deze drie verzekeraars samen 57 procent van de markt in handen hebben. Ook bij Medipro zien we een toename in aanmeldingen voor persoonlijke of telefonische coaching.

Waardoor die groeiende vraag?

Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken die bijdragen aan het feit dat er steeds meer hulp wordt gezocht bij het stoppen met roken. Enerzijds heeft het te maken met het gegeven dat er op steeds minder plekken mag worden gerookt. Een rookverbod is steeds vaker aan de orde van de dag, van sportvereningen tot terrasjes en schoolpleinen. Niet alleen maken deze maatregelen het voor rokers moeilijker om hun verslaving te onderhouden, maar het creëert ook bewustzijn over het feit dat het schadelijk is voor de gezondheid.

Anderzijds vergoedt de zorgverzekeraar ook steeds meer. Momenteel is het zo dat een coachingstraject één keer per jaar wordt vergoed vanuit het basispakket, eventuele hulpmiddelen zijn voor eigen kosten. Ook hoeft men niet doorverwezen te worden via de huisarts. In de toekomst is de kans zelfs groot dat het eigen risico komt te vervallen waardoor mensen ook deze kosten niet meer kwijt zijn hulpmiddelen. Kortom, de drempel wordt steeds lager voor mensen om hulp te zoeken. Kijk hier voor meer informatie over vergoedingen vanuit uw zorgverzekeraar.

Waarom hulp bij stoppen met roken?

Wie gedragsmatige ondersteuning zoekt bij stoppen met roken vergroot zijn stopkans tot wel 10 keer. Dit komt doordat de geestelijke verslaving wordt aangepakt. Dit blijkt veelal het moeilijkst te overkomen zijn. Middels een traject wordt dit over een langere periode behandeld, wat de succeskans aanzienlijk vergroot. Zo worden bijvoorbeeld valkuilen besproken en een gecertificeerd coach geeft u uitgebreid en persoonlijk advies. Als de stopper moeilijkheden ondervindt door afkickverschijnselen, kunnen voorgeschreven hulpmiddelen eventueel de uitkomst bieden om de lichamelijke verslaving te onderdrukken.

Medipro helpt

Wilt u ook graag stoppen met roken en spreekt gedragsmatige ondersteuning u aan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of plan een afspraak in. Wij helpen u graag van de sigaret af!

Gepubliceerd op: 20-08-2019
Delen: