Nieuws
Sigaret + Sigaret = hart- en vaatziekten

Roken en hart- en vaatziekten

Wist u dat de kans om hart- en vaatziekten te krijgen verdubbelt als u regelmatig rookt? Dit blijkt uit gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Al helemaal als hart- en vaatziekten in uw familie voorkomen, kunt u het beste zo snel mogelijk afscheid nemen van de sigaret. Maar wat is het verband precies tussen roken en hart- en vaatziekten? Wij leggen het u uit.

Schadelijke stoffen tabaksrook

In tabaksrook zitten ongeveer 4.000 schadelijke stoffen. Verschillende van deze stoffen brengen schade toe aan het hart en de bloedvaten.

  • Ten eerste zorgt de nicotine in tabak voor een hogere bloeddruk en hartslag. Daarnaast zorgt deze stof voor een vernauwing in de slagaderen. De hartspier moet door de vernauwde slagaderen harder werken om het bloed door het lichaam heen te pompen.
  • Daarnaast bevat tabak koolmonoxide. Deze stof verdringt zuurstof uit het bloed. De hartspier moet dus met minder zuurstof harder werken om het hele lichaam van bloed te voorzien.

Afwijkingen en complicaties

Door de schadelijke stoffen in tabak wordt de bloedtransport dus verstoord. Dit kan leiden tot de volgende afwijkingen en complicaties:

  • Hartinfarct: Het vernauwen van de bloedvaten kan ertoe leiden dat het hart geen zuurstof meer krijgt en er een hartinfarct optreedt. Rokers hebben een twee keer zo grote kans om een hartinfarct te krijgen als niet-rokers. Hartfalen: Bij hartfalen pompt het hart minder bloed door het lichaam dan zou moeten. Ook dit is een gevolg van roken.
  • Beroerte: Door de hoge bloeddruk en de veranderingen in de bloedvaten in de hersenen die roken teweegbrengtwordt de kans op een beroerte vergroot. Bij een beroerte scheurt een bloedvat in de hersenen, of raakt een bloedvat in de hersenen verstopt.
  • Etalagebenen: Als u etalagebenen heeft zijn de slagaderen in uw been vernauwd. Ook dit kan een gevolg zijn van het roken. Hierdoor ontstaan klachten zoals pijn of kramp in het been. Deze klachten ontstaan voornamelijk tijdens het lopen.

Ook mensen die met anderen meeroken hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Door te stoppen met roken beschermt u dus niet alleen uzelf, maar ook de mensen in uw omgeving.

Stoppen met roken

Stoppen met roken heeft alleen maar voordelen, zeker voor uw hart- en bloedvaten. 1 jaar nadat u gestopt bent is de kans om hart- en vaatziekten te krijgen al gehalveerd. 15 jaar nadat u gestopt bent is de kans op hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker. Stoppen met roken is helaas allesbehalve makkelijk.

Wilt u stoppen?

Medipro biedt verschillende vormen van coaching om u te begeleiden bij het stoppen. U kunt kiezen voor persoonlijketelefonische of videocoaching. Dit traject, inclusief eventuele hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via onze website, of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 08-12-2021
Delen: