Nieuws
Pakje sigaretten met vuist

Lichamelijke gevolgen van roken die u misschien nog niet kende

Roken heeft veel gevolgen voor uw lichaam. In de tabaksrook die u inhaleert tijdens het roken zitten duizenden chemische stoffen. Zeker 70 van deze stoffen zijn kankerverwekkend. De drie stoffen die de meeste schade aanrichten zijn teer, koolmonoxide en nicotine. Veel gevolgen van roken zijn bij de meeste mensen wel bekend. In deze blog gaan we ook in op de gevolgen die u misschien nog niet kende.

Diverse soorten kanker

Iedereen weet dat roken de kans op longkanker en andere longaandoeningen verhoogt. Maar wist u dat er veel meer soorten kanker een mogelijk gevolg zijn van roken? Zo verhoogt roken ook de kans op alvleesklierkanker, borstkanker, baarmoederhalskanker en blaaskanker. Zodra u stopt met roken wordt de kans op al deze kanker soorten minder. 

Hormonale gevolgen

Het is gebleken dat vrouwen die roken een hogere concentratie van geslachtshormonen in hun bloed hebben dan niet-rokende vrouwen. Hierdoor ervaren rokende vrouwen veel hormoonschommelingen en hebben zij vaker last van een onregelmatige menstruatiecyclus. Bij vrouwen die een jaar gestopt zijn met roken is de hormoonspiegel weer gelijk met vrouwen die niet roken. 

Overige gevolgen

Daarnaast heeft roken invloed op tal van aandoeningen waar u waarschijnlijk niet eerder bij stilstond. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat roken het risico verhoogt op oogziekten, Alzheimer, ALS en psychiatrische aandoeningen. Stoppen met roken kan u veel gezondheidswinst opleveren. Waarschijnlijk nog meer dan u zich in eerste instantie realiseert.

Wilt u stoppen?

Medipro biedt gedragsmatige ondersteuning om u van het roken af te helpen. Wij bieden persoonlijke, telefonische en videocoaching. Deze begeleidingsvormen, inclusief hulpmiddelen, worden door de zorgverzekeraar vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via onze website, of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 15-07-2022
Delen: