Nieuws
Roken en ADHD

Roken en ADHD

Nicotine is de verslavende stof in sigaretten. Deze stof zorgt er onder andere voor dat het lichaam tijdelijk ontspant en u zich beter kan concentreren. Mede hierdoor ontstaat de herhaaldelijke drang om te roken, waardoor u lichamelijk afhankelijk kan worden van de sigaret. Mensen met ADHD zijn hier extra gevoelig voor, waardoor zij eerder verslaafd raken aan nicotine. In deze blog leggen wij u uit wat roken en ADHD met elkaar te maken hebben.

Wat is ADHD?

ADHD is een zogeheten neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Dit is een stoornis in de signaalstoffen, oftewel neurotransmitters, van de hersenen. Mensen met ADHD maken minder dopamine en noradrenaline aan. Deze stoffen zorgen onder andere voor productiviteit, concentratie en een goede stemming.

Door de verminderde afgifte van deze neurotransmitters hebben mensen met ADHD een verstoorde prikkelverwerking. Alle prikkels die binnenkomen zijn lastig te reguleren en te filteren op belangrijkheid. Hierdoor kunnen mensen met ADHD zich minder goed focussen en raken ze sneller afgeleid.

Waarom roken mensen met ADHD meer?

De verminderde concentratie en focus van mensen met ADHD maakt roken extra verleidelijk. Een sigaretje fungeert als “dopamine shot” om in de actiemodus te komen, bijvoorbeeld om te beginnen met werken, of om dat ene mailtje te sturen. Daarnaast is een rookpauze voor veel mensen met ADHD een moment om even rust te nemen van alle prikkels.

Verder heeft de verminderde aanmaak van dopamine tot gevolg dat het fijne gevoel na het roken van een sigaret als minder sterk wordt ervaren, en ook weer sneller weg is. Mensen met ADHD zullen hierdoor meer achter elkaar roken. Bovenstaande redenen dragen er allemaal aan bij dat mensen met ADHD sneller verslaafd raken aan roken.

ADHD maakt stoppen met roken moeilijker

Omdat mensen met ADHD meer roken en sneller verslaafd raken, is het ook een stuk moeilijker om te stoppen. Daarnaast kan de hyperactiviteit waar mensen met ADHD last van hebben, het afkicken flink in de weg kan staan. De volgende tips kunnen helpen om de kans van slagen te vergroten:

  • Zorg dat u genoeg rustmomenten voor uzelf creëert op een dag. Steek op deze momenten geen “stresssigaret” op, maar probeer bewust op zoek te gaan naar alternatieven voor het roken. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen, of luister naar muziek. 
  • Schakel de hulp van uw omgeving in. Uw familie of uw partner kunnen u ondersteunen tijdens het stoppen en u door moeilijke momenten heen helpen. 
  • Beloon uzelf en vier successen, bijvoorbeeld als u een week, of een maand rookvrij bent. Dit is een goede manier om uw motivatie te verhogen.
  • Laat uzelf begeleiden door een Stoppen met Roken Coach. Begeleiding bij het stoppen met roken vergroot de kans op succes. Medipro werkt samen met professionele en gecertificeerde coaches die ervaring hebben met het coachen van mensen met ADHD. Uw persoonlijke coach helpt u om inzicht te krijgen in uw eigen rookgedrag, waardoor u uzelf beter kunt voorbereiden op moeilijke momenten en u het stoppen beter vol kunt houden. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, inclusief hulpmiddelen

Bent u klaar voor een rookvrij leven?

Voor meer informatie over ons coachingstraject, of om een afspraak te maken kunt u contact opnemen via de website of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 24-11-2022
Delen: