Nieuws
Man met diabetes die keuze maakt tussen roken en gezond eten

Roken en diabetes: waarom zo’n slechte combinatie?

Roken is voor iedereen ongezond. Voor sommigen is roken echter nog schadelijker dan voor anderen, bijvoorbeeld voor mensen met diabetes. Wat is het verband tussen roken en diabetes precies? U leest het hier.

Wat is diabetes?

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij er te weinig insuline aangemaakt wordt, of het lichaam verkeerd op insuline reageert. Insuline is een hormoon dat nodig is om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Mensen met diabetes hebben een te hoog suikergehalte in het bloed. Er bestaan verschillende soorten diabetes. De bekendste zijn diabetes type 2 en diabetes type 1. Diabetes type 2 komt verreweg het meeste voor. Mensen met dit type diabetes maken te weinig insuline aan, of zijn ongevoelig voor insuline. Ongeveer 90% van de mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken. Bij beide soorten diabetes zijn de bloedsuikers te hoog.

Waardoor ontstaat diabetes?

Het is niet in alle gevallen duidelijk hoe diabetes ontstaat. Soms komt het voor in de familie en in andere gevallen komt het voort uit een ongezonde levensstijl. Zo blijkt dat mensen met overgewicht eerder diabetes krijgen. Veel bewegen en gezond eten is daarom belangrijk. Ook mensen die roken hebben een grotere kans om diabetes te krijgen. Roken zorgt er namelijk ook voor dat het lichaam minder goed op insuline reageert. Volgens het Diabetesfonds is de kans dat rokers diabetes krijgen 40% hoger dan voor niet-rokers.

Wat gebeurt er als u rookt terwijl u diabetes heeft?

De gevolgen van roken zijn extra schadelijk voor mensen met diabetes. Zij hebben namelijk vaker complicaties aan het hart en de bloedvaten. De hoge bloedsuikers brengen schade aan de wanden van de bloedvaten, waardoor vaatvernauwing optreedt. De bloedtoevoer wordt hierdoor gehinderd, waardoor organen minder zuurstof krijgen. Nicotine maakt, net als de bloedsuikers, de bloedvaten smaller en beschadigt de wand van de vaatjes. Het verhoogde risico op hart- en vaatziekten voor diabetes patiënten wordt zo nog hoger. Als u diabetes hebt, is het dus erg verstandig om te stoppen met roken. Elke sigaret die u minder rookt, is al voordelig. Maar stoppen met roken is erg lastig.

Wilt u stoppen?

Medipro kan u ondersteunen bij het stoppen met roken. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching. De kans dat u succesvol stopt wordt 10x vergroot als u gedragsmatig ondersteund wordt. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website of bellen naar 088-7867799.
Gepubliceerd op: 21-10-2021
Delen: